ДКЕВР пак отложи решението за лицензите на ЕРП-тата
ДКЕВР пак отложи решението за лицензите на ЕРП-тата / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ДКЕВР пак отложи решението за лицензите на ЕРП-тата
72040
ДКЕВР пак отложи решението за лицензите на ЕРП-тата
  • ДКЕВР пак отложи решението за лицензите на ЕРП-тата

За втори пореден път бе отложено решението за процедурата по отнемането на лицензите на трите електроснабдителни дружества. До 12 май ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-ПРО" ще имат право да дадат допълнителни становища по предоставените доказателства. Пред комисията от ЧЕЗ и ЕВН потвърдиха, че вече водят преговори с НЕК за уреждането на плащането на т. нар. задържани суми за зелена енергия.

По-късно председателят на комисията Боян Боев съобщи, че към края на май или началото на юни вече ще се готови разчетите за новите цени на тока от 1 юли, Боев обаче от каза да се ангажира с прогнози.

Заради искането на ЕВН за още време, регулаторната комисия отложи за втори пореден път решението си за отнемането на лицензите на трите електроснабдителни дружества. Дали ще бъдат спрени процедурите, ако НЕК и дружествата се разберат помежду си? Отговорът на шефа на регулатора: "Става въпрос за механизъм, определен от държавната комисия на лицензиантите. Не става въпрос за търговски спор. Ние не сме граждански съд, ние сме държавна комисия".

Боев призна, че всички участници по веригата на електроснабдяването - от производителите до крайните снабдители са поискали увеличение на цената на тока, но отказа да съобщи подробности. "Всички искат повишение, но нашата работа е да седнем да анализираме техните разходи по начина, по който се определят - при всеки е различно - и тогава да вземем нашето решение", каза председателят на ДКЕВР.

За първите три месеца от таксата върху вятърните и слънчевите централи са събрани 36 млн. лева, които в момента са на разпореждане на енергийния регулатор. Какво ще се случи с тях обаче не е ясно, тъй като се очакват указания за използването им.