Димитров върна цената на софийското парно от преди Нова година
Димитров върна цената на софийското парно от преди Нова година / снимка: Sofia Photo Agency

Цената на парното за софиянци се връща на равнището от декември миналата година. Това стана със заповед на министъра на икономиката Петър Димитров. За първото тримесечие на тази година ще важи цената преди увеличението с близо 19 на сто от Нова година. Абонатите ще бъдат компенсирани чрез сметките си за февруари или най-късно със сметките за март, уточни още енергийният министър.

 

Министър Димитров съобщи, че потреблението на парно е намаляло с различен процент в близо 87 на сто от сградите. Увеличение е регистрирано за едва 13 на сто тях. Въпреки свитото намаление на парно сметките са намалели само за 19,6 процента от всички потребители. В 80,4 процента от сградите сметките са скочили, каза Димитров.

 

Абонатите ще бъдат компенсирани за сметките си от месец януари,  бе категоричен енергийният министър. Той обаче не можа да обясни дали върху неплатените фактури се трупат лихви, които също трябва да бъдат изчистени. „Януарската сметка по принцип трябва да се плати. Не говорим за пренаписване, говорим за компенсиране през февруарската сметка, като ако това не е възможно, ще се прави през мартенската”, каза министърът.  

 

Министър Димитров прогнозира, че за следващото тримесечие на годината цената на топлото няма да бъде намалявана допълнително. „Дайте да видим какво ще бъде намалението на цената на газа от 1 април, най-вероятно няма да се слезе под тази цена от 1 април, тоест цената ще остане декемврийската”, допълни министърът.