Депутатите се събират извънредно за актуализацията на бюджета
Депутатите се събират извънредно за актуализацията на бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите се събират извънредно за актуализацията на бюджета
65938
Депутатите се събират извънредно за актуализацията на бюджета
  • Депутатите се събират извънредно за актуализацията на бюджета

Парламентът ще заседава извънредно, за да разгледа актуализацията на бюджет 2013 г., върху която президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето. Единствената част от актуализацията, която държавният глава прие, е социалният пакет от 40 млн. лева, но се възпротиви върху новите текстове за приходната, разходната част на бюджета и поемането на нов дълг от 1 млрд. лева. Според Плевнелиев новият дълг може да бъде поет, но с цел растеж на икономиката, а не попълване на пробойни в хазната. За разходната част президентът настоява да е по-ясно разписана по пера, а за приходната вижда нерешени проблеми при събираемостта на данъците.

Ветото върху частичната актуализация на бюджета бе наложено от Росен Плевнелиев седем дни след приемането й в пленарната зала и вече при започналата ваканция на депутатите. Държавният глава изложи мотивите си и отговори на въпроси в рамките на половин час, като аргументира ветото „целесъобразност", а не заради противоконституционност.

„Нашата конституция е дала много ясни отговори, а именно, че президентът има право да налага вето върху всички закони не само при противоречия с конституцията, а и по целесъобразност. Тя е предвидила разделението на властите и принципът власт власт възпира", аргументира решението си държавният глава.

Отговорът на управляващите дойде още същия ден - че ветото има само политически мотиви. Той бе потвърден и от социалния министър Хасан Адемов вчера, когато Националният съвет за тристранно сътрудничество се събра за първи път при новите управляващи.

„По-важен е аргументът на президента, който казва „Власт власт възпира". Вместо власт власт да възпира, власт опозиция подпира", заяви Адемов.

Единствено една от работодателските организации - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - отхвърли актуализацията. Иначе и синдикати, и работодатели я определиха като „необходима" и „неизбежна". По-късно бюджетната комисия в парламента също потвърди актуализацията, но само с гласовете на БСП и ДПС. Депутатите от „Атака" отсъстваха, а тяхното присъствие и гласуване е решаващо в пленарната зала.

Какво ще се случи в пленарната зала според финансовия министър Петър Чобанов?

„Президентът се позиционира като ясна политическа страна в дебата по бюджета. Може да имаме хипотезата, при която ветото се отхвърля, поради несъвпадение с политическата страна - президент в случая. И такъв вариант е възможен. Според мен ветото ще бъде отхвърлено, защото то не почива на реални икономически и правни аргументи", прогнозира финансовият министър.

За да се отхвърли ветото на държавния глава, са нужни гласовете на 121 народни представители. Вотът на депутатите на БСП и ДПС, които заявиха подкрепата си за актуализацията, не стига. ГЕРБ са категорично против нея. Така решаващо остава гласуването на „Атака", за което лидерът на партията Волен Сидеров обяви, че ще бъде „по съвест" на всеки депутат.