Депутатите предоставиха допълнителни пари на министерства и ведомства
Депутатите предоставиха допълнителни пари на министерства и ведомства / снимка: БГНЕС

Парламентът предостави допълнителни средства на министерства и ведомства. Това стана с приемането на второ четене на текстове от промените в Закона за държавния бюджет за 2014 г.

За осигуряване на изпълнението на най-неотложните задължения до края на годината се предоставят средства на МВР - до 125,7 млн. лв., на Министерството на труда и социалната политика - до 50 млн. лв., на Министерството на здравеопазването - до 24,2 млн. лева, на Министерството на регионалното развитие - до 16,4 млн. лв., на Министерството на земеделието и храните - до 16,4 млн. лв., на Висшия съдебен съвет - до 10 млн. лв., на Министерството на правосъдието - до 5 млн. лв., на МВнР - до 3 млн. лв., на Държавния фонд "Земеделие" - до 70 млн. лева. В разчетите са предвидени и до 77 млн. лв. за подпомагане финансирането на европейски проекти и други разходи.

Актуализацията на бюджета за 2014 г. предвижда неизпълнение на разчетените приходи от 1 061 800 000 лв. /1,3 процента от прогнозния БВП/. Основните данъци, по които приходите се прогнозират да бъдат по-ниски от планираните, са ДДС от внос, акцизи, корпоративни данъци, както и увеличение на разходите. Дефицитът на касова основа по консолидираната фискална програма ще достигне до 3,7 процента от прогнозния БВП.

Парламентът не прие предложението на депутати от АБВ от 50 млн. лв. да се увеличат на 110 млн. лв. средствата, предвидени за коледни надбавки за пенсионерите с най-ниски доходи, така че да има за всички възрастни хора.

Депутатите отхвърлиха предложение на "БСП лява България" да се повишат с 337 млн. лв. очакваните приходи и така дефицитът да бъде в рамките до 3 процента.

В рамките на дебатите Мартин Димитров от Реформаторския блок определи предложенията на БСП като популистки и неизпълними. Диана Йорданова от ГЕРБ заяви, че "от БСП хем предлагат допълнителни разходи, хем да се намали дефицитът" и попита как да стане това.

Източник: БТА