Депутатите гласуваха актуализация на държавния бюджет и парите за НЗОК
Депутатите гласуваха актуализация на държавния бюджет и парите за НЗОК / снимка: БГНЕС
Депутатите гласуваха актуализация на държавния бюджет и парите за НЗОК
76392
Депутатите гласуваха актуализация на държавния бюджет и парите за НЗОК
  • Депутатите гласуваха актуализация на държавния бюджет и парите за НЗОК

Парламентът прие на първо четене актуализациите на Здравната каса и на държавния бюджет на извънредното си заседание днес. Извънредно заседание имаше и бюджетната комисия, която даде мандат на финансовия министър за преговори за външен заем.

Денят на народните избраници започна с прекрояването на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Дебатите по темата продължиха три часа с резултат 100 млн. лева за Касата.

„Целта н всичко, което правим, на актуализацията на бюджета за 2015 г., трябва да бъде в средносрочен период ние - вие като законодатели, и аз като изпълнител на вашата законодателна воля да проведем тези показатели към средноевропейските. Не може да има друга цел не може да има цел една държавна болница, една общинска или една частна болница. За моята персонална душа, не берете грижа”, коментира нуждата от тези средства здравният министър Петър Москов.

След гласуването на бюджета на Здравната каса имаше извънредно заседание на бюджетната комисия, която пък излезе с решение за даване на мандат на финансовия министър за водене на преговори за поемане на външен дълг до 3 млрд. лева. Т.е. тези пари са част от дълга от 4,5 млрд. заложен в актуализацията и ще бъдат взети от вън.

„Всички възможности ще бъдат използвани, както за вътрешно, така и за външно финансиране. Това решение това решение ни дава просто повече време затова. Просто печелим време за водене на разговори”, заяви след гласуването финансовият министър Владислав Горанов.

На днешното заседание беше приета актуализацията на държавния бюджет на първо четене, в която е заложено тегленето на дълг от 4,5 млрд. лева и в резултат дефицит от 3,7% в разрез с европейските изисквания за 3%.