Делегации от 20 държави проучват в Срагоса условията за туризъм у нас
Делегации от 20 държави проучват в Срагоса условията за туризъм у нас / netinfo

Официални делегации от над 20 държави са посетили българския павилион на ЕКСПО 2008 в Сарагоса, за да проучат възможностите за туризъм, балнеолечение и инвестиции у нас, съобщават от „Международен панаир Пловдив”, организатор на родното участие. Сред ВИП-гостите са били пратеници от четири континента – Африка, Азия, Европа, Южна Америка. Най-голям интерес са проявили представителите на Ангола, Казахстан, Кипър, Китай, Куба, Мароко, Мексико, Словакия, Турция. В момента на Световното изложение, чиято тема е „Вода и устойчиво развитие”, се провежда анкета за познаваемостта на България като туристическа дестинация.

Две делегации от Русия, ръководени от губернатора на Московска област и от директора на Експоцентър-Москва, също са направили визита в павилиона на България, за да се активизират контактите между двете държави в областта на туризма и инвестициите.

Средно 5000 посетители дневно разглеждат българската експозиция, в която с водни завеси, триизмерни изображения, аудио-визуални ефекти и филми се представят водните ресурси на страната, традициите и модерния начин на тяхното използване. В съботните дни, когато гостите на изложението са най-много, броят на посетителите в нашия павилион достига 8000. На ЕКСПО 2005 в японския град Аичи гостите в българската палата са били по 2000 на ден.

Експозицията в Сарагоса, проектирана и осъществена от екип на панаира, е сред претендентите за наградата за дизайн, която ще бъде присъдена от организаторите на ЕКСПО 2008 през септември.