Данък „богатство” и никакъв данък върху доходите на бедните, предлагат от БСП
Данък „богатство” и никакъв данък върху доходите на бедните, предлагат от БСП / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Данък „богатство” и никакъв данък върху доходите на бедните, предлага БСП
50375
Данък „богатство” и никакъв данък върху доходите на бедните, предлага БСП
  • Данък „богатство” и никакъв данък върху доходите на бедните, предлага БСП

Доходите на най-бедните да не бъдат облагани с данъци, а богатите да плащат повече, предлагат от БСП. На пленум на партията бившият министър на икономиката Петър Димитров беше категоричен, че минималните доходи трябва да бъдат освободени от данъчно облагане, тези на най-заможните българи обложени с 20-30% данък, а на останалите - с 10%. Димитров лансира тази идея, като уточни, че трябва да се определи праг на богатство, така както има праг на бедност. От червената партия смятат още, че сега съществуващият плосък данък трябва да бъде премахнат и да се премине към прогресивно подоходно облагане.

Според Румен Овчаров от БСП в ситуация на икономическа криза тежестта от нея трябва да бъде разпределена справедливо между бедните и богатите. Ето както казва той: "Справедливо разпределение на тежестите от кризата означава: по-ниска данъчна тежест за по-бедните. Ние предлагаме освобождаване на най-ниските доходи от подоходно облагане и съответно по-високо данъчно облагане за най-богатите. Ако трябва да го кажа: въвеждане на данък "богатство", така както той се дефинира и в САЩ, и в ред други европейски държави".

Идеята за по-високо данъчно облагане върху доходите на богатите, подкрепи и лидерът на социалистите Сергей Станишев. Направи го с думите: "В момента в България се получават огромни несправедливости. И трябва да се каже ясно: Да, подоходното облагане трябва да бъде и справедливо, особено в условията на криза. Хората с по-високи доходи трябва солидарно да поемат своята част. Най-богатите и богатите хора ще плащат повече. И няма никаква драма в това, според мен, от гледна точка на политическото послание, което ние отправяме. Така е справедливо".

Идеите на БСП за промени в подоходното облагане са част от управленски проект на партията по темата "Данъчна и финансова политика", който беше приет на пленума на червените.

Данък богатство и никакъв данък върху доходите на бедните предлагат от БСП
netinfo