Да не се пипа пенсионната система с груби политически ръце, зове бизнесът
Да не се пипа пенсионната система с груби политически ръце, зове бизнесът / снимки: БГНЕС

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев призова българският политически елит да бъде внимателен и да не пипа пенсионната система с груби политически ръце.

Данев коментира това на съвместна пресконференция на БСК и КНСБ в отговор на журналистически въпроси около заявени от социалния министър намерения за вдигане на осигурителната вноска.

"Ние сме лъгани от пет правителства за промени в пенсионната система", коментира Данев.

По думите му в България няма фискално пространство, което да гарантира стабилност на пенсионната система. "Решения, които се вземат за няколко дни, без предварително обсъждане, не са продуктивни за българската икономика", допълни още Данев.

Той заяви, че работодателите се надяват на разумно решение за пенсионната система, а не да се "тръгва по линията на първото хрумване". Мнението на Данев е, че ако се прехвърлят вноски от частните фондове към НОИ, то ще се прехвърлят малките, а не големите партиди, и с това ще се натовари бюджетът на НОИ, а няма да се облекчи, ако евентуално това е била целта на промяната.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров припомни позицията на синдиката, че КНСБ е за плавно увеличение на осигурителната вноска - с половин процентен пункт, при предварителни разчети кога това може да се случи така, че да бъде понесено и от работниците, и от работодателите. По думите на Димитров синдикалната организация е предупреждавала, че намаляването на осигурителните вноски ще декапитализира системата.

Световната банка преди около една година направи оценка, че за да бъде балансирана системата, трябва да бъдат увеличени вноските със седем процентни пункта, допълни Димитров.

Да не се пипа пенсионната система с груби политически ръце зове бизнесът
netinfo

Димитров и Данев посочиха, че имат различия, но се надяват до края на март да се стигне до общо решение за пенсионната реформа, подкрепено от синдикати и работодатели.

Източник: БТА