Чобанов: Президентът се позиционира политически в дебата за бюджета
Чобанов: Президентът се позиционира политически в дебата за бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Президентът не пожела да се вслуша в аргументите, които изложихме. Политическата позиция в него надделя и той ясно се позиционира политически в дебата по отношение на актуализацията на бюджета", коментира министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за вестник „Труд". "Третото" четене на актуализацията на бюджета в парламента ще се наложи по чисто политически причини, категоричен е Чобанов.

На въпрос за необходимостта от поддържане нивото на фискалния резерв чрез 1 млрд. лв. новоемитиран дълг министър Чобанов отговаря, че фискалният резерв е „като имунна система за бюджета, но за съжаление в последните години е бил използван като каса", от която непрекъснато са се вадели пари и не е поддържан адекватно неговият размер.

Петър Чобанов отново акцентира на силния натиск върху бюджета и заявява, че в него трябва да има резерви, за да се посрещат неочаквани плащания, каквито, например, в последните дни са 100 000 лв. за обезщетенията за миньорите от мина "Ораново".

По отношение мерките на Министерството на финансите за подобряване на събираемостта на приходите, министър Чобанов подчертава, че има доверие на сегашния изпълнителен директор на НАП Бойко Атанасов и че МФ всяка седмица запознава обществеността с нови инициативи по отношение на борбата с данъчните измами и контрабандата. „В последните две седмици има обнадеждаващи сигнали за работата на митниците", казва министърът за другата приходна администрация и уточнява, че за ръководния пост в агунцията „най-вероятно няма да има конкурс, защото няма време за това". На тази система й трябва човек с административен опит, авторитетен, който да познава работата на приходните агенции и на координацията между тях, казва още министър Чобанов.

Финансовият министър още веднъж заявява, че „решението за минималната заплата трябва да се вземе след обсъждане с работодатели и синдикати".