Червени общински съветници искат преразглеждане на договора със Софийска вода
Червени общински съветници искат преразглеждане на договора със Софийска вода / снимка: БГНЕС
Червени общински съветници искат преразглеждане на договора със "Софийска вода"
71116
Червени общински съветници искат преразглеждане на договора със "Софийска вода"
  • Червени общински съветници искат преразглеждане на договора със "Софийска вода"

Увеличение с 14 стотинки на цената на водата в София от 1-ви юли искат от „Софийска вода", става ясно от съобщение на компанията, изпратено до медиите. По-рано през деня общинските съветници от БСП в София заявиха, че искането за повишение на цената на водата е напълно неоснователно и отново се обявиха за преразглеждане на концесионния договор с дружеството. По думите им бизнеспланът на „Софийска вода" е неизгоден за столичани.

Според заместник-председателя на Столичния общински съвет Панайот Бончев около 50% от водата в София се губи по мрежата, а основания за увеличаване на цената на водата няма, тъй като въпреки извършваните ремонтни дейности, качеството на водата и услугите не се е повишило.

"2013 година показа трайна тенденция на искания само от страна на "Софийска вода" като концесионер на увеличаване на водата, без да се подобрят нито качествата на услугата, нито да се намалят загубите по мрежата", каза Бончев. По думите му има опасност "в края на концесионния период, ако така продължава, софиянци да получат напълно амортизирана и невършеща никаква дейност система".

В дружеството са открити и нарушения по Закона за обществените поръчки, обясни още Бончев. "За периода до края на 2012 година при проверени 22 обществени поръчки в 18 са намерени нарушения и са съставени 34 акта за установени административни нарушения. Общата стойност на тези търгове е била 18 704 000 лева, като неправомерно направените договори без провеждане или в нарушение на ЗОП надхвърлят 50 процента", каза Бончев.

Още през лятото на миналата година, социалистите поискаха разваляне на концесионния договор със „Софийска вода", но това не се случи. От БСП-София са категорични, че бизнес планът на дружеството за 2014-та година не се различава по нищо от този за предходния период.

В коментар, изпратен до медиите, от „Софийска вода" казват, че в края на миналата година от ДКЕВР са поискали от ВиК операторите година да подготвят разширен двугодишен бизнес план за периода 2014-2015 г. със съответни указания как да бъде разработен.

От дружеството твърдят още, че са предвидили инвестиции за двете години в размер на 80 милиона лева, а цената на услугите е единственият източник за инвестиции на компанията.