Цените на петрола продължиха да спадат, след като данните от САЩ и Китай, които бяха под нивото на очакванията за рецесия, се засилиха, а акциите бяха разнопосочни, тъй като търговците обсъждат дали данните ще позволят на централните банки да намалят повишаването на лихвените проценти.

Уолстрийт осигури силна преднина, тъй като технологичните фирми бяха подкрепени от залозите, че Федералният резерв няма да повиши разходите по заемите със 75 базисни пункта за трето поредно заседание следващия месец.

Fuelo: За месец бензинът у нас е поевтинял с 13 стотинки за литър

Двата основни договора за суров петрол отново се понижиха, след като предишния ден изгубиха около три процента, тъй като очакванията за търсенето са понижени в светлината на поредица от меки икономически показатели в основните икономики.

Признаците, че Иран се придвижва към ядрена сделка, допринесоха за низходящия натиск върху цените, съобщи АФП, като се счита, че едно споразумение ще позволи на страната да възобнови продажбите на петрол на световния пазар.

Според анализатори Техеран би могъл да осигури 2,5 млн. барела дневно, давайки така необходимия тласък на доставките, които бяха засегнати от санкциите срещу Русия в отговор на нахлуването ѝ в Украйна.

Либия също увеличи производството си, което помогна на цените да спаднат до шестмесечно дъно и да заличат печалбите, отчетени след началото на войната в Украйна.

Анализаторите обаче предупредиха, че все още може да има време за постигане на споразумение с Иран поради предстоящите избори в САЩ.

"Сделка с Иран вероятно няма да бъде популярна сред американските избиратели и затова е трудно да се предвиди преди междинните избори през ноември", каза Рей Атрил от Националната австралийска банка.


Икономист: Отстъпката от 25 ст. за горивата се е обезсмислила (ВИДЕО)

"В момента обаче пазарите са склонни към оптимизъм и надеждите за сделка... засилват натиска върху цените на петрола."

Тъй като нарастващите цени на петрола са основен двигател на инфлацията, която достигна многогодишни върхове в целия свят, спадът подхрани надеждите, че основният показател може да започне да се понижава.

Това доведе до спекулации, че шефовете на централните банки биха могли да повишат лихвените проценти с по-бавни темпове, а след това да помислят за промяна на паричната политика в посока към съкращения още през следващата година.

Перспективата за по-малко болезнена кампания за повишаване на лихвите предизвика подем на акциите от най-ниските им стойности през юни.

Но докато сутринта Азия се опираше на оптимистичното представяне на Уолстрийт, някои пазари не успяха да запазят инерцията.

Шанхай се повиши заедно със Сидни, Сеул, Мумбай, Манила, Джакарта, Банкок и Уелингтън, докато Токио и Тайпе почти не помръднаха. Хонконг потъна с повече от един процент, а Сингапур също отбеляза спад.

Лондон, Париж и Франкфурт се повишиха сутринта.

Анализаторите предупредиха, че макар акциите да се радват на подем, икономическите перспективи могат да ги задържат в потиснато състояние или дори да ги накарат да се върнат обратно.

"Рискът пазарите да слязат под най-ниските стойности от юни е доста висок", заяви Шейн Оливър от AMP Services пред телевизия "Блумбърг". Слабите данни предвещават "по-слаб растеж на печалбите в САЩ", добави той.
БГНЕС