Цената на хляба остава стабилна
Цената на хляба остава стабилна / netinfo

Цената на хляба в страната остава стабилна и не се очакват промени в следващите месеци. Това съобщиха на пресконференция представители на пет браншови организации по веригата „зърно- брашно - хляб”. Според тях няма предпоставки, които да повлияят върху цената на хляба след приемането на страната ни в Европейския съюз, в същото време конкуренцията продължава да е много силна.

Представителите на бранша отново алармираха, че в страната продължават да работят десетки предприятия или без разрешителни, или с много лоши хигиенни условия. Те не са достатъчно силни, за да предизвикат фалити на вече утвърдените хлебопроизводители, коментира Борис Инчев, председател на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители.

Проблемът е, че повечето хлебари-фантоми произвеждат закуски и сладки изделия, които могат да предизвикат хранителни натравяния. Вместо контролът на санитарните власти да се засилва след присъединяването на страната ни към Европейския съюз, в момента проверките са много леки, категорични са фирмите от сектора. Според тях лоялните фирми, които са инвестирали в европейската система за контрол на качеството – НАССР, са останали излъгани, тъй като нелоялните им конкуренти продължават необезпокоявано да работят. Само в центъра на Лом 5 от общо 10 производители на хляб и закуски работят нелегално, съобщиха от браншовите организации.

Те са подали сигнали за над 20 обекта в Северозападна България до главния държавен санитарен инспектор д-р Тенчо Тенев. Според Борис Инчев фирмите-доставчици на закуски по училищната програма на социалното министерство масово работят с негодни продукти, тъй като цената, която дават от министерството не позволява да се произведе качествен продукт.

Браншовиците разказаха и за фрапиращ случай на фирма, произвеждаща сандвичи в апартамент и транспортираща продукцията си с лек автомобил.