Бюджетната комисия в НС не прие текстове от бюджета на ДОО
Бюджетната комисия в НС не прие текстове от бюджета на ДОО / БГНЕС, архив
Бюджетната комисия не прие част от бюджета на ДОО
91437
Бюджетната комисия не прие част от бюджета на ДОО
  • Бюджетната комисия не прие част от бюджета на ДОО

Депутатите не приеха част от бюджета за държавното обществено осигуряване за 2017-та. На второ четене бюджетната комисия в парламента прие разходите в сметките на НОИ за догодина, но не и приходите.

Народните представители от БСП, ДПС, Патриотичния фронт, Атака не подкрепиха някои от текстовете на вносителя и така бюджетът се оказа полуприет, което е прецедент според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Не е ясно как ще бъдат прилагани разчетите, ако бъдат приети по същия начин окончателно в пленарна зала.

"Родихме бюджет, който мога да охарактеризирам като чудовище. Аз юридически не знам как този бюджет, ако по този начин се приеме в зала, би могъл да работи. Не приехме член първи от бюджета на ДОО - това са всички приходи, които осигуряват правенето на разходите. Приехме член втори - разходите за пенсии. И след това отново не приехме бюджетите за фондовете "безработица", "трудова злополука", не приехме обезщетението за майчинство през втората година, еднократните обезщетения, още купища други текстове. И като венец на цялата работа не приехме и последния параграф, чрез който този бюджет влиза в сила от 1 януари 2017 година", каза Стоянова. Тя каза, че не може да коментира юридически какво означава това. Сподели обаче, че се надява в пленарната зала да се прояви разум и същите тези представители на парламентарните групи, които бламирали този бюджет, да се поправят.

"Ако не приемеш един текст от единия бюджет, това рефлектира в другия бюджет. И ако в зала тези текстове не се приемат, няма юридическо обяснение как това ще се прилага. Това е прецедент", каза Стоянова.

Тя допълни, че ще помоли правната дирекция да се събере на консилиум, за да може да реши какво би се случило, ако това, което в момента се случва в бюджетната комисия, се случи и в зала. По какъв начин трите взаимообвързани бюджета могат да работят, след като част от текстовете на единия не са приети, пита Стоянова.

Народните представители отхвърлиха предложенията за увеличение на минималната пенсия от догодина на 300 лева или на 200 лева, но с преизчисляване на всички пенсии, отпуснати в стари периоди. Те обаче приеха предложението на вносителя за увеличение на минималната пенсия от 1 юли с 4 лева, тоест от 161 на 165 лева.