България и Латвия ще си сътрудничат в селското стопанство
България и Латвия ще си сътрудничат в селското стопанство / снимка: Sofia Photo Agency

Министерството на земеделието и горите в България и Министерството на селското стопанство на Латвия могат да обменят опит, което да стане стабилна база за договорености между двете институции, в рамките на общата селскостопанска политика на ЕС и на двустранните отношения. Тази позиция е била изразена на среща на министър Нихат Кабил с гостуващия по негова покана у нас министър на селското стопанство на Латвия Мартинш Розе.

По отношение на реформите в сектора имаме малко повече опит, но съм убеден, че и ние имаме какво да научим от вас, и ще е полезно информацията да е двустранна, е заяви гостът.

Сред обсъдените теми са били работата на разплащателните агенции на двете страни, схемата за единно плащане на площ, субсидиите за фермери, основни въпроси, касаещи свръх запасите от земеделски и захарни продукти, износът на определени видове храни от животински произход.

Латвия изнася сирене и масло, приоритетен отрасъл в износа за страната е рибарството, е съобщил министър Розе. Той е допълнил, че делът на износа на дървесина и продукти от дървен материал е значителна част от общия износ на страната, която има и отличен опит и в сферата на сертификацията на горите. По време на срещата двамата министри са обсъдили и актуални въпроси, свързани с кадастъра и ортофотоснимките.

На брифинг след срещата министърът на земеделието на Латвия е подчертал, че това не е първата му визита в България, но за първи път посещението му ще положи началото на бъдещо сътрудничество.