Булгаргаз ще предложи цената на газа да падне с 9% от Нова година
Булгаргаз ще предложи цената на газа да падне с 9% от Нова година / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Булгаргаз ще предложи цената на газа да падне с 9% от Нова година
59359
Булгаргаз ще предложи цената на газа да падне с 9% от Нова година
  • Булгаргаз ще предложи цената на газа да падне с 9% от Нова година

Цената на природния газ да намалее с 9 на сто от 1 януари 2013 г.- това ще предложат от „Булгаргаз" на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране,  каза шефът на доставчика Димитър Гогов.

От дружеството ще депозират официално предложението си в понеделник, а регулаторът трябва да одобри намалението на цената. Гогов отказа да коментира с колко процента ще поевтинее парното в следствие на промяната в цената на газа.

Шефът на „Булгаргаз" каза, че изчакват последния срок, за да внесат предложението си, тъй като курсът на долара, който е един от факторите, формиращи стойността на газа, може да се промени всеки момент. Въпреки това той беше категоричен, че ако има изменение, то ще е минимално и ще е в рамките на стотни.

Булгаргаз ще предложи цената на газа да падне с 9 от Нова година
netinfo
В средата на миналия месец страната ни подписа договор за доставка на руски газ, според който цената на синьото гориво за България ще е по-ниска с 20 на сто от 1 януари 2013-а спрямо началото на настоящата година. През 2012 година обаче страната ни си издейства отстъпка от 11 на сто, която вече е калкулирана в цената за крайните потребители. След подписването на новия договор с руския енергиен гигант Газпром шефът на "Булгаргаз" каза, че цената на горивото за крайните клиенти на доставчика ще падне с между 5 и 7 на сто, а енергийният министър Делян Добрев бе категоричен, че има резерви за поевтиняване с повече от 7,5 процента. Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев пък изрази увереност, че цената на топлинната енергия ще се понижи от началото на следващата година, както никога досега.