БСП поставя условия за придобиване на земеделска земя
БСП поставя условия за придобиване на земеделска земя / снимка: БГНЕС

Социалистите предлагат право на собственост върху земеделски земи и земи от горския фонд да придобиват физически и юридически лица, които са пребивавали непрекъснато или са установени в България повече от три години, непосредствено предхождащи годината на сключване на сделката.

От левицата са подготвили промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, предаде БТА.

С измененията се създават изисквания в рамките на допустимите от ЕС условия по отношение на придобиването на земеделска земя, обясни на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов.

Той заяви намерение в хода на обсъждането на проекта преди второто четене да включим и допълнителни разпоредби, които не допускат търговски дружества, които са създадени от чуждестранни юридически лица, извън тези от ЕС, да придобиват и притежават собственост върху земеделски земи, посочи депутатът.

По думите му би трябвало да се въведе и изискването такива търговски дружества да притежават собственост, само когато техните акции са поименни, а не на преносител, за да не се заобикаля съществуващата забрана.

С промените се дава възможност общински и държавни мери, пасища и ливади да бъдат предоставяни на животновъди без търг, на базата на пазарна цена, животновъдни обекти и брой животни, обясни Светла Бъчварова от левицата.

Останалите ливади и пасища, които не могат да бъдат разпределени между животновъдите, ще се предоставят на търг, добави тя.