БСП алармира за нередности в процедурите за отдаване на концесии на плажове
БСП алармира за нередности в процедурите за отдаване на концесии на плажове / БГНЕС

БСП алармира за нередности в процедурите за отдаване на концесии на плажове по Черноморието. Правителството в оставка продължава да раздава апетитни и атрактивни плажове на фирми, близки до управлението, заяви Атанас Зафиров на пресконференция в централа на партията.

По думите му това се прави с идеята част от паричния поток да бъде върнат и вкаран под някаква форма в предсрочните парламентарни избори.

Според Зафиров има сгрешени формули в стартовия пакет, приет от Министерски съвет. По думите му седмица след започването на процедурата участниците в нея са получили по имейл документ, които трябвало да сменят. Това е некоректен подход и допълнително скъсява и без това краткия срок, в който участниците са принудени да подадат своите документи, коментира Зафиров. Той отбеляза, че заложеният по закон срок е 30 дни, а след промените става 11 дни.

Зафиров каза, че при процедурата за плаж "Поморие-Север" са допуснати участници, които не са имали цялата необходима документация и са отстранени участници, които са дали цена 0 лв. за чадър и шезлонг, с аргумент, че нула не може да се включи във формулата и не е цена. Сред другите нередности Зафиров посочи неспазване на срокове за оповестяване на отворените оферти, както и фактът, че към днешна дата не се знае какъв е съставът на комисиите, които оценяват офертите.

Той посочи, че на 31 декември 2016 г. била развалени концесии и насрочени пет годишни търгове за "много атрактивни плажове", сред които "Слънчев бряг - Север". Това са обстоятелства, които говорят за предрешеност на крайния резултат, коментира той.
Според Манол Генов тези факти са смущаващи, а бързането на Министерството на туризма било, за да се изпълнят предварително поети ангажименти. Сигурно е обричането на следващия туристическия сезон на хаос, смята той.

В отговор на въпрос Атанас Зафиров каза, че зад предложението на ГЕРБ да се удължи животът на правителството до приемане на промени в Изборния кодекс и въвеждане на мажоритарна система, прозира стремеж да се удължи възможно повече животът на това правителство, което да финализира "безобразията, които се случват в министерствата".

Източник: БТА