/ ThinkStock/Getty Images
БСК: За 10 години младите хора от 19 до 24 години у нас са намалели
99402
БСК: За 10 години младите хора от 19 до 24 години у нас са намалели
  • БСК: За 10 години младите хора от 19 до 24 години у нас са намалели
За 10 години младите хора от 19 до 24 години у нас са намалели с 42 процента, сочи анализ на Българската стопанска камара. Изпълнителният  председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев очерта остър недостиг на кадри във всички сфери на българската икономика. Най-критичен е дефицитът на работници в строителството.
 
Бизнесът отчита като тенденция липсата на базови умения и компетенции в много от служителите. В същото време 320 хиляди безработни и обезкуражени не намират мотив да се върнат на трудовия пазар. Страната ни е сред първенците на Европа по брой младежи, които нито учат, нито работят, над 30 хиляди според статистиката. На фона на тези тревожна статистика изпълнителният председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев посочва, че процедурите по внос на работници от чужбина са утежнени, в образованието се очертава сериозни проблеми.

Населението на България бързо намалява, но за нейните граждани имигрантите не са добре дошли

2008 г. с основно и по-ниско образование до миналата година са намалели със 7%. Средното образование също е надолу с 1%. От 2008 г. до 2017 г. хората  с  висше образование са се увеличили със 7%. Това е единствената позиция, в която ние имаме средна стойност, превишаваща стандартите на ЕС. Вероятно в Европа се става по-трудно магистър“, каза Радосвет Радев.
 
Педагозите у нас са един пъти и половина по-малко, отколкото в Европейския съюз, сочи анализа на Стопанската камара. У нас приемът на студенти по математика и информатика е наполовина по-малко от този в другите страни от европейската общност. В същото време родното образование произвежда повече от необходимото прависти и икономисти, става ясно от направените разчети. Радосвет Радев очерта и друга негативна тенденция: „Лично за мен е тревожен и спадът с около 45 000 на самонаетите. Това значи, че за 10 години ентусиазмът да започнеш собствен бизнес, да го развиваш, губят 45 000 души, явно отчаяни от бизнес средата“, допълни той. 

Северозападна България: Като след бедствие, заличило живота
                               
На фона на големия дефицит на кадри Българска стопанска камара настоява за облекчен внос на работници от чужбина.