Брюксел размрази средствата за България по „Регионално развитие
Брюксел размрази средствата за България по „Регионално развитие / Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) размразява средствата по оперативна програма "Регионално развитие", които бяха спрени за страната ни в средата на годината. Това стана известно от съвместната пресконференция в Брюксел на премиера Бойко Борисов, председателя на комисията Жан-Клод Юнкер и зам.-председателя Кристалина Георгиева. Борисов определи отблокирането на средствата като доверие, което страната получава в аванс.

Добра новина е възстановяването на ОП "Регионално развитие". Има още една одитна мисия на 8 декември, но програмата ще бъде пусната в най-лошия случай до един месец, а може и по-рано, заяви Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика, на годишната конференция на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.

Що се отнася до въпросите, касаещи общините, а именно децентрализацията Дончев посочи, че тя не е проблем, защото общините не само имат права, ами са и претоварени с отговорности. Това, с което имаме проблеми са фискалните аспекти на децентрализацията, отбеляза вицепремиерът. Задачата ни за 2015 г. е да преосмислим модела и отношенията общини-държава в събирането на данъците, не само местните, каза Дончев. По думите му има няколко идеи за преотстъпване на част от държавните вземания към общините като данък добавена стойност, корпоративния данък, данъка върху доходите на физическите лица.

Според Дончев трябва да се разширят възможностите на общините за провеждане на икономическа политика. Местната общност трябва да преценява дали данъците да са по-ниски или по-високи.

Необходимо е големите тежки дисбаланси да не се решават само със субсидия от националния бюджет, но и с различна данъчна ставка.

Само така едно място ще стане по-привлекателно за работа и инвестиции, а друго ще успее да овладее суперконцентрацията на хора, каза Дончев. По думите му предстои в следващата година да се приеме изцяло нов закон за обществените поръчки. Този, който имаме в момента е коригиран множество пъти. Имаме да транспонираме ново европейско законодателство. Трябва да се стремим законът да бъде по-прост, каза Дончев.

По отношение на финансовите корекции ще измислим какво да направим, нямате основание за притеснение, обърна се Дончев към общините. Корекциите на ниво държава и общини са 300 млн.лв. за последната година, това е един процент от държавния бюджет. Сред корекциите има и такива, които са справедливо наложени, има и такива, които са с безумни аргументи, каза Дончев. Те обаче са вече наложени и са докладвани на ЕК и връщане назад няма.

Същественият въпрос според вицепремиерът е какво правим. Той изрази увереност, че ще се намери начин да се реши въпросът, като отбеляза, че 100 процента компенсиране на корекциите не е възможно.