Брюксел препоръча прекратяване на процедурата за свръхдефицит срещу България
Брюксел препоръча прекратяване на процедурата за свръхдефицит срещу България / снимка: БГНЕС, архив
Брюксел препоръча прекратяване на процедурата за свръхдефицит срещу България
53921
Брюксел препоръча прекратяване на процедурата за свръхдефицит срещу България
  • Брюксел препоръча прекратяване на процедурата за свръхдефицит срещу България

България успява да намали фискалния си дефицит благодарение на консервативната политика и затвърждава фискалната си позиция през миналата година, смята Европейската комисия. Изводът се съдържа в оповестения днес доклад с препоръки за укрепване на финансовата стабилност, насърчаване на растежа и заетостта. Комисията представи доклади за всяка от страните в Европейския съюз. Комисарите предложиха и отмяната на процедурите срещу България и Германия за свръхдефицит, защото страните са овладели процеса.

Европейската комисия очаква растежът на БВП на България да остане сравнително нисък през първата половина на годината, но постепенно да се увеличава и догодина да достигне 1.9 процента. Очаква се обаче и увеличаване на безработицата до 12 процента.

Комисията обръща внимание на консервативната политика и на строгата бюджетна дисциплина на България, благодарение на които се е затвърдила фискалната позиция на страната, намален е фискалният дефицит, има напредък в реформата на пенсионната система. Докладът отбелязва, че въпреки кризата банковият сектор е стабилен. От заседанието на еврокомисарите дойде добра новина за България.

„Две страни са коригирали устойчиво свръхдефицита си. Препоръчахме на Съвета да спре процедурите срещу Германия и България", каза еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен.

Проблеми за България остават в областта на пазара на труда, образованието, иновациите, бизнес климата, енергийната ефективност.

Страната е представила съответните планове за намаляване на безработицата и социалното изключване, но има още какво да се желае в тази насока. Проблем е увеличаването на младежката безработица. Има забавяне в здравната реформа.

Комисията отбелязва слабата ефективност и качество на обществените услуги, което е пречка пред растежа. В документа се посочва, че миналата година е прието законодателство за по-добро наблюдение на обществените поръчки, но има съмнения дали властите имат достатъчно ресурси за наблюдението.

Проблеми има и в данъчната система - голям процент на избягване на плащането на данъци и сравнително ниска административна ефективност. Сивата икономика формира до една трета от БВП, а работниците "на черно" са между 20 и 30 процента от заетите - значително над средното ниво за Европейския съюз.

Докладът отбелязва и слабата усвояемост на структурните фондове на Европейския съюз заради сложни процедури и проблеми с кофинансирането. България не се справя добре и с управлението на отпадъци, пише в документа.