Борисов спира обществени поръчки за милиони във Варна и Бургас
Борисов спира обществени поръчки за милиони във Варна и Бургас / БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов е поискал прекратяване на още три обществени поръчки на обща стойност 170 млн. лева Те са на общините Варна и Бургас. Той вече е провел разговори с кметовете Иван Портних и Димитър Николов.

Двете спрени от премиера обществени поръчки на Варна са на обща стойност от близо 144,5 млн. лв. Те са за строителство на пътна и обществена инфраструктура и на пречиствателна станция на "Златни пясъци", като за тях няма избрани изпълнители.

Спрените от премиера поръчки на Варна са за 144,5 млн. лв.

Тръжната документация е минала без забележки от предварителния контрол на АОП и няма жалби по отношение на критериите, съобщиха от администрацията кмета на морския град Иван Портних.

Поръчката за "Строителство, основен ремонт, реконструкция, текущ ремонт на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения, паркове и елементи на техническата инфраструктура за нуждите на Община Варна" е на стойност 120 млн. лева и за срок от 48 месеца. За нея документи са подали 10 фирми.

Поръчката за "Инженеринг - реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ - кк Златни пясъци" възлиза на близо 24,5 млн. лв. За нея оферти са представили 7 компании.

"В унисон с решението на правителството за преустановяване  на обществени поръчки по целесъобразност - с голяма парична стойност и обществен интерес, Община Варна преустановява двете най-големи обществени поръчки към момента. Те ще бъдат организирани отново, с цел елиминиране на насажданите в национален мащаб съмнения по отношение на провеждането на поръчки с голяма стойност", съобщиха своевременно от общинската администрация.

Община Бургас спря обществена поръчка за 12 млн. лева

Община Бургас прекрати обществената поръчка за проектиране и изграждане на "Спортен комплекс с покрит басейн" в града. Според официалната позиция на местната администрация, до мярката се стигнало, тъй като нито един от участниците не се вместил в рамка за поемане на дълг от близо 12 млн. лева.

Кандидатствалите фирми са подали оферти с по над милион лева над определената финансова рамка. Поради тази причина Община Бургас смята, че има обективно обстоятелство за прекратяване на процедурата, се казва в официалното становище на администрацията в морския град. Нова обществена поръчка ще бъде обявена до няколко месеца, а параметрите по нея ще бъдат променени.

Проектът за Спортния комплекс в жк "Славейков" със закрит басейн и игрище за футбол трябва да бъде реализиран с поемане на общински дълг от почти 13 млн. лева. Идея която съветниците в Бургас вече са одобрили.