Борисов се надява да получим 300 млн. лв. от ЕП за АЕЦ „Козлодуй”
Борисов се надява да получим 300 млн. лв. от ЕП за АЕЦ „Козлодуй” / снимка: Reuters
Борисов се надява да получим 300 млн. лв. от ЕП за АЕЦ „Козлодуй”
25392
Борисов се надява да получим 300 млн. лв. от ЕП за АЕЦ „Козлодуй”
  • Борисов се надява да получим 300 млн. лв. от ЕП за АЕЦ „Козлодуй”

Премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че Европейският парламент ще одобри отпускането на компенсация от 300 милиона евро на България заради спирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Борисов сподели това по време на среща с българската общност в Берлин. Срещата е част от официалното посещение на министър-председателя в германската столица по покана на германския канцлер Ангела Меркел.

Ето какво още обясни Борисов в отговор на въпрос, свързан със значението на атомните електроцентрали у нас за българската икономика.
 
„И атомната централа „Белене”, и 7-8 реактор, изграден в „Козлодуй” са достатъчно силни варианти за България. Вярно е, съгласен съм – всички специалисти категорично са казали, че 3-и и 4-и реактор са изправни, сигурни, могат да работят, но да повдигаме тази тема в момента, ще създадем много сериозно напрежение. Ако ние през тези две-три години бяхме затвърдили имиджа на България като една нормална, работеща държава, а не първа по корупция в Европа, можеше и аз да седна с канцлера Меркел и да настоявам за това. Ние в момента се борим да се измъкнем от последното място и много трудно се преговаря по такива тежки теми”.

Премиерът коментира също развитието на образованието и науката у нас, работата по изграждане на нова инфраструктура, политиката на правителството спрямо българите в чужбина. Бойко Борисов съобщи, че вече е поканил германския канцлер Ангела Меркел на официална визита в България, която ще се състои през октомври.