Борисов откри завод за автомобилни стъкла в Търговище

Борисов откри завод за автомобилни стъкла в Търговище
Борисов откри завод за автомобилни стъкла в Търговище / снимка: Impact Press Group

Правителството работи за облекчаване на чуждестранните инвеститори и насърчаване на инвестициите в България, каза министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в Търговище, където преряза лентата на нов завод за автомобилни стъкла. Той е част от стъкларския комплекс на турската компания „Шишеджам”. Инвестицията в завода за автомобилно стъкло на „Тракия глас България" възлиза на 25 млн. долара. Обектът, оборудван с най-съвременни технологии, ще осигури заетост на 130 души.

Възможността за по-специално третиране на инвестиции над 100 млн. лв. обсъди Борисов с ръководството на „Тракия Глас България" ЕАД. Пред журналисти той сподели, че е уговорил среща с министрите Симеон Дянков и Трайчо Трайков, на която да се търсят начините за облекчаване на процедурите по инвестиране.

Правим инвестиции в човека и в бъдещето на страната, в която реализираме производство, каза на официалното откриване председателят на Управителния съвет на „Шишеджам” Ахмет Кърман. Според него, ако правителството съдейства на холдинга, ще бъде реализирана инвестиция от 400 млн. долара, с която общият размер на средствата вложени в производство на стъкло в „Тракия глас” ще достигне над 800 млн. долара, а работните места - около 2500.

На откриването на новия завод присъстваха също министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и министърът на културата Вежди Рашидов, депутати от търговищки избирателен район, представители на държавната и местната власт, ръководители на институции.

Заедно с новия завод до момента „Шишеджам” е инвестирала в България около 405 млн. долара в заводи за домакинско и плоско стъкло, за стъкла за бяла техника и линия за огледала. Осигурени са близо 1500 работни места.