Боливия поема контрола над 4 чужди газови компании
Боливия поема контрола над 4 чужди газови компании / netinfo

Социалистическото правителство на президента Ево Моралес обяви, че през 2008 година боливийската държава ще поеме контрола над четири предприятия за производство или транспорт на газ, принадлежащи на чуждестранни компании, предаде Франс прес.

Министърът на енергетиката и природните ресурси Карлос Вилегас Кирога посочи, че преговорите още не са започнали, но че правителството иска да поеме контрола над предприятието Transredes (Трансредес), принадлежащо на британската компания Ashmore (Ашмор) и на холандската Shell (Шел), над фирмата Andina (Андина), собственост на испанско-аржентинската група Repsol-YPF (Репсол ИПФ), над Chaco (Чако), принадлежаща на British Petroleum (Бритиш петролиъм), както и над боливийската Логистична компания за течни изкопаеми горива (CLHB), собственост на германско-перуанския консорциум Oiltanking (Ойлтанкинг) и Grana y Montero (Грана и Монтеро).

"Догодина приватизираните предприятия ще бъдат върнати на боливийската държава", посочи министърът. Той уточни, че преговорите ще започнат първо с Transredes, а по-късно с Chaco и Andina, докато държавата не поеме контрола над минимум 51 процента от тях.

Боливийската Логистична компания за течни изкопаеми горива управлява складови бази за газ и петрол, Andina разработва големи залежи на газ и петрол в югозападните градове Сан Алберто и Сан Антонио, Chaco се занимава с проучване и експлоатация на газови находища, а с Transredes извършва пренос на течни изкопаеми горива и природен газ.

Президентът Ево Моралес, който през 2006 година национализира петролните находища и инсталации, откупи две рафинерии на бразилската Petrobras (Петробрас) за 112 млн. долара. За да могат да продължат дейността си в Боливия, всички петролни компании трябваше да предоговорят споразуменията си с държавата и да се откажат от голяма част от печалбите си.

Чуждестранни компании, сред които френската Total (Тотал), British Gas (Бритиш газ), американската Exxon Mobil (Ексън мобил) и испанско-аржентинската Repsol (Репсол) експлоатират находища в Боливия, но са замразили инвестициите си за проучване. Боливия, която е най-бедната страна в Латинска Америка, притежава вторите по мащаби залежи на природен газ в региона след Венецуела.