Почти една трета от британските фирми изпитват недостиг на служители, сочат данните от ново проучване, предаде ДПА. 

Британската Национална статистическа служба (ONS) обяви, че 32 процента от компаниите с 10 и повече служители, участвали в изследването, са обявили, че изпитват недостиг на персонал.

В доклада на статистическата служба се подчертава, че особено силно са засегнати дружествата в сферата на здравеопазването и социалните дейности, като 51 от тях отчитат недостиг на служители.

Великобритания се подготвя за транспортен хаос заради стачка в железниците

Проучването показва също, че 5 процента от компаниите планират съкращения през следващите 3 месеца. Повече от две трети от тези фирми са заявили, че трябва да намалят разходите си за персонал, а 29 на сто от тях са обявили, че съкращенията ще засегнат работни места, които "вече не са необходими".

Според изследването на британската статистическа служба, приблизително една от всеки шест фирми е била засегната от трудовите протести на Острова, включително стачките на железопътните и пощенските служители през ноември.

В средата на декември Националната статистическа служба съобщи, че безработицата във Великобритания нараства до 3,7 на сто през периода август-октомври, но основните заплати се увеличават до най-високото си равнище откакто през 2001 г. започва да се води подобна статистика, с изключение на периода на пандемията от COVID-19, предаде Ройтерс. 

Друго проучване, огласено днес, отчита, че британските фирми са "все по-предпазливи", когато планират да наемат нови служители. Изследването на "Стандард енд Пуърс глоубъл" (S&P Global) и Института за покупки и снабдяване "Чартърд" (CIPS) показва, че през декември британските компании "продължават да се оплакват от липса на част от необходимите им служители".
Пламен Пенчев/БТА