Бизнесът и синдикатите се скараха за отпуските
Бизнесът и синдикатите се скараха за отпуските / снимки: БГНЕС
Бизнесът и синдикатите се скараха за отпуските
81275
Бизнесът и синдикатите се скараха за отпуските
  • Бизнесът и синдикатите се скараха за отпуските

Бизнесът ще атакува в съда промените в Наредбата за работното време, с които се въвежда изискване към работодателя да уведомява писмено всеки от работниците си за дните отпуск, които му се полагат за съответната година, включително и отложените от предишни години. Това заяви председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов след заседанието на тристранния съвет, на което работодатели и синдикати влязоха в остър спор относно промените.

Вицепремиерът Ивайло Калфин защити предложените промени с аргумент, че след премахването на графиците и запазването на давността работниците трябва да имат гаранция, че ще могат да използват правото си на платена почивка.

Окончателно: неизползваните отпуски ще горят

Въпреки че не е регламентирано в Кодекса на труда, чрез Наредбата за работното време се въвежда изискване до края на януари през съответната година работодателят да информира писмено всеки от работниците колко дни отпуск му се полагат. Това ще натовари бизнеса с неприсъщи дейности, смята Цветан Симеонов.

Бизнесът и синдикатите се скараха за отпуските
netinfo

„Предприятието ако е 4000, ние за пред контролните органи ще трябва да направим 4000 листа с уведомление колко отпуска му остава на всеки един служител и за да се докаже пред контролните органи, ако се наложи по-късно и пред съда, ако се налагат някакви глоби, а глоби се предвиждат за това. И обратната страна всеки работник да се подпише. Съгласете, че това вървим в обратна посока”, заяви Симеонов.

Според президента на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов има и по-съвременни начини за писмено уведомяване на работниците, които няма да затруднят работодателите.

„Аз например имам при себе си човек, който се занимава с „Човешки ресурси”, чиято работа е именно тази. Значи един ден вместо да си преглежда Facebook-a през две минути, може на електронните пощи на своите работници и служители да изпрати съответната информация, а не на хартия, която съсипва екологията”, обясни той.

Бизнесът и синдикатите се скараха за отпуските
netinfo

Останалите промени предвиждат излизането в платен отпуск, както и отлагането на определен брой дни, да става с писменото разрешение на работодателя, а при отлагане на отпуск поради използването на друг вид отпуск, например майчинство, давността на отложените дни да започва от годината, в която работникът се върне на работа.