"Данните за летния туристически сезон са положителни, включително и за месец септември. Лято 2021 протече значително по-благоприятно спрямо първоначалните очаквания.

Tуристическият бранш: Без ограничения за бизнеса, но да се стимулира ваксинацията

Към момента по данни на системата SD, които не са окончателни, приближаваме към 3 800 000 туристи в местата за настаняване за периода до края на месец август. По-голямата част от тях - над 2 300 000 туристи са българи, останалите са чуждестранните гости".

Това каза в Бургас министърът на туризма Стела Балтова, която участва в Пета среща на работещите в сферата на туризма по Южното Черноморие и Странджа.

По думите й цифрите показвали, че спрямо летния сезон на миналата година България достига ръст от над 70 на сто и близо седемдесет процента от нивата на 2019 година.

"Имаме над 50 процента ръст на чуждестранните туристи, при българските туристи също се наблюдава сериозен ръст спрямо предходната година, включително и спрямо нивата на 2019-а", отбеляза Балтова. Тя подчерта, че има възстановяване на жизненоспособността на сектора.

Хотелиери и ресторантьори: Протестът на туристическия бизнес не е политически

Като цяло за второто тримесечие на 2021 година наблюдаваме един исторически ръст в брутния вътрешен продукт на страната. Няма ги данните все още какъв дял заема конкретно туризмът, добави Балтова.

По отношение на туризма в Странджа министърът каза, че освен природния парк, има и други забележителности, които заслужават вниманието в Черноморските туристически оферти.
БТА