БАИ готви стратегия за развитие и насърчаване на инвестициите
БАИ готви стратегия за развитие и насърчаване на инвестициите / netinfo

Българската агенция за инвестиции подготвя цялостна стратегия за развитие и насърчаване на инвестициите в страната. Това обяви новият изпълнителен директор на Агенцията Стамен Янев. Той прие поста от предишния ръководител на БАИ Светослав Младенов.

В подготовката на проектодокумента ще участват представители на неправителствени организации, бизнеса и държавата. Стратегията ще бъде съобразена с управленската програма на правителството. Основната цел ще бъде позиционирането на България като желана дестинация за трайно установяване на инвестициите.

Янев беше определен за изпълнителен директор на Агенцията със заповед на министъра на икономиката Божидар Лукарски, съгласувана с премиера Бойко Борисов вчера.

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която присъства на церемонията в Агенцията, посочи, че смяна на ръководство не е политическа и добави, че досегашният ръководен екип на БАИ ще остане като консултант.

Стана ясно, че в Агенцията има инвестиционни проекти, които чакат за издаване на сертификат. В тази връзка от БАИ посочиха необходимостта НС спешно да приеме необходимите технически промени в Закона за насърчаване на инвестициите, чрез които българското законодателство ще се синхронизира с европейското. На 1 юли 2014 г. Регламент 800 на Европейската комисия бе заменен от Регламент 651, който определя отпускането на държавна помощ. Той трябва да бъде имплементиран в българското законодателство. Поради липсата на парламент, който да промени Закона за насърчаване на инвестициите, се получи известно забавяне. "Законът се нуждае от някои корекции, за да се предвидят, ако е необходимо, и допълнителни мерки за стимулиране на инвеститорите", допълни Стамен Янев.

Новото ръководство на БАИ и заместник-министърът на икономиката не се ангажираха с конкретен процент на ръста на инвестициите, който се залага като цел за тази година и го обвързаха с очакванията за икономически ръст в ЕС и в частност в България. Като основна цел в работата си Янев посочи позиционирането на България като позната и предпочитана дестинация за инвеститорите - най-вече в сферата на икономиката с висока добавена стойност - високи технологии, иновациите. Министерството на икономиката държи на инвестициите, свързани основно с разработването на приоритетните индустриални компоненти - не само високите технологии, но и хранителната и леката промишленост.

Стамен Янев съобщи, че ръководството на Агенцията е поканено за участие в среща утре на премиера и икономическия министър с гръцкия бизнес. Гръцките предприемачи били притеснени от предстоящите избори в страната им и това би било добра възможност България да стане предпочитана дестинация за инвестиции от там, коментира Янев. Той информира, че ще има и срещи с представители на деловите среди от Япония.

Източник: БТА