Автомобилната индустрия в САЩ ще изчезне?
Автомобилната индустрия в САЩ ще изчезне? / снимкa: БГНЕС

Тазгодишният нобелов лауреат за икономика Пол Кругман заяви, че затруднената автомобилна индустрия в САЩ вероятно ще изчезне, предаде Асошиейтед прес.

"Ще стане така заради географските сили, които колегите ми и аз обсъдихме", каза пред журналисти в Стокхолм Кругман, който е преподавател по икономика и международни отношения в Принстънския университет в щата Ню Джърси, а от 2000 година е коментатор на в. "Ню Йорк таймс". "Сегашната икономика вече не може да понесе това състояние на автомобилната промишленост", коментира нобеловият лауреат.

На 13 октомври Шведската кралска академия на науките обяви 55-годишния американец Пол Кругман за носител на Нобелова награда за икономика за 2008 година за неговите анализи на търговски модели, припомня АП.

Три дни преди официалната церемония по награждаването на нобеловите лауреати, която ще се проведе на 10 декември, Кругман отбеляза през журналисти, че плановете на Конгреса да спаси Голямата тройка в автомобилостроенето са краткосрочно решение, произтичащо от "нежеланието да се приеме крахът на голямата индустрия в условията на икономическа криза".

В момента Белият дом и демократите от Конгреса обсъждат условията по отпускането на заем за около 15 милиарда долара на автомобилната индустрия, отбелязва АП.