Алмуня: България посреща кризата стабилна икономически

Алмуня: България посреща кризата стабилна икономически
Алмуня: България посреща кризата стабилна икономически / снимка: Министерски съвет

България, за разлика от много европейски държави, посреща световната криза стабилна икономически. Това е заявил еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуня на срещата си с премиера Сергей Станишев, съобщиха от правителствената информационна служба.

Хоакин Алмуня е дал висока оценка на икономическата и на финансова политика на правителството. Министър-председателят е благодарил за обективния анализ от страна на ЕК и е представил дългосрочните мерки, които са в основата на тази стабилност и предвидимост: валутният борд, поддържането на бюджетни излишъци, подобряването на бизнесклимата, благоприятната данъчна среда и др. Той е посочил, че българската икономика е отворена и вероятно ще почувства кризата, и затова страната ни подкрепя усилията на Комисията и на страните членки за изготвянето на общи мерки за справяне с нея. 

Премиерът Сергей Станишев е изтъкнал, че в тази ситуация се нуждаем от по-силна Европа, от координирането на усилията и от засилването на комуникацията, защото никоя държава не е в състояние сама да се справи със съществуващите проблеми. Имаме нужда от повече Европа, а не от отделни групи и държави, които търсят самостоятелни решения, е допълнил той.

Министър-председателят Сергей Станишев е представил пред Хоакин Алмуня мерките, предприемани от българското правителство за противодействие на кризата, включително - инвестиционната програма на кабинета на стойност 5,6 млрд. лева. Акцентите в нея са запазването на работните места и поддържането на икономическия ръст.

Като една от работещите мерки, които вече се отразяват в реалния сектор, той е посочил отпусканите заеми за малките и средните предприятия чрез създадените целеви кредитни линии от Българската банка за развитие към търговските банки.

Това е сред малкото примери в антикризисните програми в световен мащаб, при който средствата достигат до крайните бенефициенти, а не остават в банките, е отбелязал министър-председателят.

Основна цел на правителството е България да изпълнява по устойчив начин критериите за присъединяване към Еврозоната, е казал премиерът на срещата си с Хоакин Алмуня. В момента страната ни е готова и заслужава да се включи в ERM II. Станишев е направил преглед на изпълнението на Маастрихтските критерии, като е подчертал, че България не изпълнява само този за нивото на инфлацията, която през 2008 г. бе намалена с 50 процента за 6 месеца. Според еврокомисаря основната роля за включването в ERM II ще има Европейската централна банка, в диалог със страните членки.