Александър Лебедев ще купи “България Еър”
Александър Лебедев ще купи “България Еър” / netinfo

Българската Агенция за приватизация обяви като потенциален купувач на държавната авиокомпания “България Еър”, руската компания “Илюшин финанс”, предаде вестник ”Взгляд”. Един от основните акционери в руската финансова компания е “Национална резервна корпорация” на Александър Лебедев (НРК), която е съсобственик на “Аерофлот”.

Освен руската компания, претенденти за закупуването на “България Еър” са “Хемус Еър”, “Аустриан Еър лайнс” и консорциум от американските “Йорк кепитъл мениджмънт” и “Олимпик инвестърс”.

Компаниите официално са заявили интерес към подаването на оферти, но до момента не са представили своите предложения и не са подали документи за участие, е казал представителят на Агенция за приватизация Венета Начева, цитирана от Ройтерс.

Говорителят на “Илюшин финанс” Андрей Липоветски потвърди пред вестник “Взгляд” за интереса на компанията към българската държавна авиокомпания.

Проучваме възможността да купим “България Еър” за един от нашите акционери. Но засега не можем да кажем за кой акционер става дума. Предали сме му събраната от нас информация за авиокомпанията. Ние не знаем в какъв срок нашият акционер ще вземе решение. Поради това не може да се говори за изцяло изявен интерес от наша страна към закупуването на българската авиокомпания, заявява Липоветски.