Ако таксата за ВЕИ падне, ще измислят друга мярка със същия ефект
Ако таксата за ВЕИ падне, ще измислят друга мярка със същия ефект / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Ако таксата за ВЕИ отпадне, ще измислят друга мярка със същия ефект
69489
Ако таксата за ВЕИ отпадне, ще измислят друга мярка със същия ефект
  • Ако таксата за ВЕИ отпадне, ще измислят друга мярка със същия ефект

Ако Конституционният съд обяви за противоконституонна таксата за ВЕИ-тата, ще се потърси друг начин за такава мярка. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски в кулоарите на парламента.

Всичко зависи от това до каква степен ще успеем да ребалансираме системата в средносрочен план. Теоретично е възможно, но дали това ще стане практически, зависи от мерките, в това число доколко ще успеем да възстановим експорта на ток, каза премиерът. Той определи последните месеци на миналата година като обнадеждаващи по отношение на износа на електроенергия.

Премиерът подчерта, че след като е сезиран от държавния глава Росен Плевнелиев, Конституционният съд е в правото си да реши за таксата за вятърните и слънчеви централи. Той не желае да влияе на институцията със своите изявления.

Министър-председателят обаче отбеляза, че близо половината европейски страни са въвели аналогични такси или инструменти със сходен ефект на тези такси. В някои страни например има директно намаляване на цени, по които се изкупува енергията, като в повечето случаи е повече от 20 на сто.

Ако таксата бъде отменена, управляващите ще мислят за друг еквивалентен инструмент, който да постигне същия краен ефект, каза министър-председателят.