Airbus води на Boeing по брой на поръчки във Фарнбъро
Airbus води на Boeing по брой на поръчки във Фарнбъро / netinfo

Европейският самолетостроител Airbus („Еърбъс”) изпреварва американския си конкурент Boeing („Боинг”) на авиоизложението във Фарнбъро, Южна Англия, на което основните клиенти са лизингови компании и авиопревозвачи от Азия и Близкия изток, предаде Си Ен Ен.

Поръчките на Airbus нараснаха до 233 в първите три дни на авиошоуто, след като южнокорейската Asiana Airlines поръча 30 самолета А350 XWB, които според цената по каталог, преди отстъпките струват 7,2 млрд. долара, като има възможност южнокорейската компания да поръча още десет А350.

Boeing пък има 152 поръчки, след като лизинговата компания Aviation Capital Group обяви, че е поръчала 15 Boeing 737-700, чиято стойност според ценовата листа е 934 млн. долара. Boeing увеличи поръчките и с 35 737-800 от Malaysia Airlines, която вече бе регистрирана в документацията на компанията. Сделката се оценява на 2,6 млрд. долара, като се включват и правата за покупка на още 20 самолета. В „резултата” на Boeing от авиошоуто обаче не се включва поръчката на Air China за 45 самолета, чиято цена е 6,3 млрд. долара, тъй като поръчката бе обявена извън рамките на авиоизложението във Фарнбъро.