65 млн. лв. икономии от реформата в МВР
65 млн. лв. икономии от реформата в МВР / darikradio.bg
65 млн. лв. икономии от реформата в МВР
85166
65 млн. лв. икономии от реформата в МВР
65 млн. лв. икономии от реформата в МВР
  • 65 млн. лв. икономии от реформата в МВР
  • 65 млн. лв. икономии от реформата в МВР

Около 65 млн. лв. икономии ще е финансовият ефект след новата реформа в МВР. Това прогнозира вътрешният министър Румяна Бъчварова в парламентарната ресорна комисия, където се проведе обществено обсъждане по новия законопроект.

Синдикатите на служителите в МВР разкритикуваха някои от основните предвидени промени и се обявиха срещу всички мерки, които орязват социалния пакет на униформените.

Цветанов: Полицейските протести са притеснителни, но ще намерим консенсус


Според Румяна Бъчварова свиването на разходите, които новата реформа в МВР предвижда, може да компенсира хроничния дефицит в бюджета на ведомството. Това обаче ще започне да се случи поетапно едва след около 12 години.

Въпреки многобройните критики както от страна на синдикати, така и от страна на депутати, Бъчварова е категорична, че предлаганият проект за нов закон за МВР е възможно най-добрият вариант. "Мога да гарантирам, че всяко едно от предложенията е многократно обсъждано, обмисляно, връщано, проверявано. Синдикатите имат право да изразят позиция, да си кажат мнението по всички въпроси, свързани със синдикалните права на служителите. Аз като министър и цялото ръководство носим отговорност за цялата система", каза тя.

Очаквано, синдикатите на служителите в МВР разкритикуваха някои от основните предвидени промени и се обявиха срещу всички мерки, които пряко засягат социалния пакет на униформените. Според тях новоназначените служители, които ще трябва да работят по новите правила, няма да имат никаква мотивация и резултатите от работата им ще са все по-плачевни. Сигурността на хората ли е по-важна или финансовият ефект, попитаха полицаите министъра си. "Този законопроект почива на финансова целесъобразност, обаче за нас тази финансова целесъобразност винаги е била на второ място в МВР. Ние не сме търговска фирма. По тази причина финансовата целесъобразност винаги е била на второ място, защото наистина е важно как се харчат парите и да не се разпиляват, но по-важно е да се осигури сигурността на хората", каза Галентин Грозев от Синдикален алианс „Сигурност".

Министър Бъчварова: Полицейските синдикати искат реформите да спрат

Според униформените финансовият ефект от предвидените промени е почти наполовина по-малък, от посочения от Бъчварова. Те са категорични, че не приемат готвената реформа в този вид и ще настояват за промени в текстовете между първо и второ четене в НС. От най-големия синдикат в системата /СФСМВР/ организират протест в София, който ще се проведе на 17 март, четвъртък. Днес протести на полицаи се провеждат още в Пловдив, Пазарджик и Благоевград.