1,82 лв. става кубикът студена вода в София
1,82 лв. става кубикът студена вода в София / sxc.hu, архив
1,82 лв. става кубикът студена вода в София
86036
1,82 лв. става кубикът студена вода в София
1,82 лв. става кубикът студена вода в София
  • 1,82 лв. става кубикът студена вода в София
  • 1,82 лв. става кубикът студена вода в София

Водата в София поскъпва от 1 май. Поисканото увеличение от концесионера е с 20 %, а според предварителния доклад на експертите на енергийния регулатор повишение на цената в столицата може да има от почти 3 процента и половина или с 6 стотинки на кубик.

Тоест според заложените в проекто решението параметри цената на питейната вода в столицата ще се увеличи от сегашните 1,76 лв. с ДДС до 1,82 лв. за кубичен метър. Това обаче не са финалните разчети на КЕВР, окончателното решение за цените ще бъде взето в края на месеца и ще влезе в сила от 1 май.

Цените на водата за регулаторния период от 01 януари 2017 до 2022-ра година ще бъдат определени след стриктен регулаторен одит от КЕВР обясни председателя на комисията Иван Иванов.

„Цените на водата ще влязат в сила от 1 януари въз основа на бизнес плановете на операторите, които трябва да са в съответствие с двете наредби, които формират реформата във водния сектор", поясни той.

Днес обаче се обсъди корекция в цените на водата в София, Пещера и Плевен за действащия регулаторен период или иначе казано за тази година. Експертът към Комисията Ивайло Касчиев обясни: „В момента се индексира една действаща цена, като условията за нейното увеличение са свързани с направените инвестиции от страна „Софийска вода".

Обсъждат поскъпване на водата в София

Касчиев допълни, че предложението на „Софийска вода" с 20 % се дължи на намалени водни количества в ценовия модел: „Тъй като цената е образувана с едни стари количества, сме направили една лека корекция в тези количества въз основа на средногодишните параметри за този изминал период. Това води до увеличение от 3% и ние считаме, че то е важно и необходимо, за да продължи „Софийска вода" да работи по начина, по който работи.

Размерът на увеличението от почти 3.5 % се равнява на поскъпване с 6 стотинки на кубик. Тези сметки обаче не са окончателни и могат да бъдат променени. Финалното си решение колко ще струва водата в София КЕВР ще вземе на 28 април, а новите цени ще влязат в сила от 1 май.