180 млрд. долара са нужни за ликвидиране на последствията от АЕЦ Фукушима
180 млрд. долара са нужни за ликвидиране на последствията от АЕЦ Фукушима / Guliver/Getty Images

Разходите за ликвидация на последствията от аварията в атомната електроцентрала "Фукушима-1" от март 2011 г. и за изплащане на обезщетение на пострадалите са повече от 180 млрд. долара.

Оценката е на японското Министерство на икономиката, търговията и промишлеността. Тя е близо два пъти по-голяма от тази, направена преди три години. Общият размер на обезщетението на жертвите на трагедията, включително предприемачи, които са били принудени да напуснат заразените райони, и туристически компании ще достигне 72 млрд. долара.

Тази сума включва вече изплатените в периода след аварията средства. Останалата част от парите ще бъдат похарчени за отстраняване на последиците от ядрената авария, включително извличането на отработеното ядрено гориво от реакторите, обеззаразяване на почви, разрушаване на сградите на енергоблоковете, изграждане на хранилища за радиоактивни отпадъци.

Част от разходите ще трябва да покрие енергийна компания Tokyo Electric Power, оператор на АЕЦ "Фукушима-1". Може да й бъде отпуснат безлихвен заем в размер на 81 млрд. долара.

Източник: БГНЕС