/ iStock/Getty Images
През 2019 г. по предварителни данни преработеното грозде е 126 200 000 килограма, а произведеното вино ще е приблизително 90 820 000 литра. Климатичните условия през годината бяха причина количеството на произведеното грозде тази година да е с около 15% по-малко, но е с много добро качество и показатели. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева по време на Националната конференция на тема: "Българското вино в XXI век", цитирана от БТА.

По думите й качественото грозде в съчетание с професионализма на българските винари предполага произведеното вино през 2019 да е с отлични показатели и да бъде предпоставка за спечелването на множество международни награди.

Производството на малини бележи 30% ръст спрямо миналата година

Въпрос на маркетинг от страна на производителите е да бъде увеличен износът на вино, който запазва едно стабилно ниво през последните години. Висококачествени български вина се търсят на пазари като САЩ, Швейцария, Великобритания, Германия, Бразилия, Полша, Китай и други, информира още зам.-министър Василева. Тя увери, че Министерството на земеделието, храните и горите подкрепя усилията на винения бранш да работи за каузата по изграждане на по-добър имидж на страната ни като качествен винопроизводител. Лозаро-винарството има дълголетна история и здрави традиции по българските земи. Като традиционен гроздо- и винопроизводител, България отговаря на високите изисквания за качество и защита на произхода на продуктите. Страната ни споделя напълно европейската политика за високи стандарти за производство на индивидуализирани, екологично чисти и здравословни винени продукти, посочи зам.-министърът.

Змейовски баби въртят погачи и баници на Фестивала „Хляб и Вино 2019“

Тя каза още, че България заема достойно място на винената карта на света и се е утвърдила като предпочитана дестинация за винен туризъм. През 2018 г. сме изнесли близо 64 млн. литра вино предимно за Полша, Румъния, Русия, САЩ и Китай с добри качествени показатели. 1421 ха са новите лозови насаждения през миналата година.

Успешно прилагаме Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. с бюджет 133 810 000 евро. Мерките, по които се подпомагат стопаните са "Преструктуриране и конверсия на лозя", "Промоция в трети страни", "Застраховане на реколтата" и "Инвестиции в предприятия", с годишен бюджет 26 762 000 евро.

ЕС: В България алкохолът е най-евтин

С направените промени в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 година финансирането по мярка "Популяризиране в трети държави" ще бъде до 80% от допустимите разходи. Осигурено е национално съфинансиране по мярката под формата на държавна помощ в размер на до 30% от допустимите разходи. Държавната помощ допълва финансирането от Европейски фонд за гарантиране на земеделието до 50% от допустимите разходи.

Мярка "Събиране на реколтата на зелено" е кризисна мярка, чиято цел е възстановяване на дисбаланса между търсенето и предлагането на винено грозде. Мярката ще се прилага от 2020 година само в случай на кризисна пазарна ситуация. Засегнатите от кризата гроздопроизводители ще могат да отстранят неузрялото грозде от стопанисваните от тях площи с лозови насаждения, за което ще получат финансова помощ до 50% от сумата на преките разходи по отстраняване на гроздето и на загубата на приходи от реколта за конкретната площ.
През 2019 г. се отчита ръст на регистрираните винопроизводители. Сега са 282. За сравнение през 2018 г., са били 268, каза Лозана Василева.

През 2020 година ще започнат приеми по индикативен график по всички мерки от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, каза още зам.-министър Василева.
 
БТА