10 млрд. ще е негативният ефект за Бюджет 2015 от фалита на КТБ
10 млрд. ще е негативният ефект за Бюджет 2015 от фалита на КТБ / снимка: БГНЕС, архив

В рамките на Бюджет 2015 негативният ефект ще е в рамките на 10 милиарда. Това коментира пред Нова телевизия финансистът Кольо Парамов относно обявяването на фалит на КТБ.

По думите му голяма част от щетите ще са косвени. Парамов обясни, че във Фонда за гарантиране на влоговете има 2,1 млрд. лева. За да покрие всички гарантиране влогове, ще вземе и от държавата още 1,65 млрд. лева. Големите щети обаче ще бъдат нанесени по косвен път.

„Имате 3,7 млрд. лева дадени. След това има цялата набирателна схема по отношение на предприятията. Всички плащания, липса на заплати, на осигурителни доходи. Това ще се отрази в Бюджет 2015, ефектът ще е много голям”, допълни Парамов.

„Преките щети, удара ще понесат негарантираните вложители и Фонда за гарантиране на влоговете, те ще понесат удара”, подкрепи проф. Валери Димитров, бивш шеф на Светната палата.

Що се отнася до влоговете до 100 000 евро експертите смятат, че няма да има проблеми с изплащането им. „Проверки и спорове ще има, но аз не виждам никакъв проблем за изплащането на влоговете”, заяви Валери Димитров. „Кредитите пък ще се връщат на синдика на банката”.

По думите му парите от тези кредити ще отиват в т.нар. маса по несъстоятелността, а оттам за удовлетворяване на вложителите.

Източник: Novanews.bg