0,1% е месечната инфлация за февруари
0,1% е месечната инфлация за февруари / netinfo

Инфлацията за февруари е 0,1 процента, съобщиха от Националния статистически институт. От началото на годината тя е 0,8 на сто, а на годишно основа цените са се повишил с 6 на сто. През февруари спрямо предходния месец се наблюдава лек спад в цените на някои от хранителните продукти, но пък са поскъпнали услугите, особено в транспорта.

През втория месец на 2009 година спрямо януари цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки са се понижили с 0,7 процента, а на алкохола и тютюневите изделия са се увеличили с 0,4 на сто.

При хранителните продукти най-много са поскъпнали пресните зеленчуковите подправки – 3,1 процента, маргаринът – 3 на сто, яйцата – 1,9 процента, телешкото и говеждото месо – 2 процента и рибата и рибните продукти – 0,8 процента. Поскъпнали са шоколадовите изделия, дълготрайните и малотрайните колбаси.

Най-много пък е поевтиняло свинското месо – с 4 процента, следвано от растителните масла – 3,6 на сто, хляба – 3,2 процента, птичето месо – 1,3 на сто и ориза – 1,2 процента. С по-малко от 1 процент се понижават цените съответно на кашкавала, сиренето, пресните млека, захарта и плодовете.

През февруари 2009 г. са се увеличили наемите за жилища - с 1,3 процента, текущ ремонт и поддържане на жилище – с 0,5 на сто, събиране и изхвърляне на битови отпадъци - с 2,3 на сто, мебели и предмети за обзавеждане – с 0,4 процента. Бензините също са поскъпнали, като А95Н се е повишил с 4,7 процента, А98Н – с 3,9 на сто. Цените на автобусния междуселищен транспорт и на вътрешноселищен транспорт са се повишили съответно с 0,4 процента и 0,8 на сто.