Технологичният сценарий за бъдещето на 5 ключови сектора според 15 иноватори от България
Технологичният сценарий за бъдещето на 5 ключови сектора според 15 иноватори от България / Дарик радио

Какъв е технологичният сценарий за бъдещето на 5 ключови сектора според 15 иноватори от България ?

Тази година за първи път Дарик радио и IBM реализираха проекта "IBM 5 in 5 > иновации". Проектът е базиран на технологичните сценарии на IBM, които представят развитието и иновациите в 5 основни сфери - образование, здравеопазване, търговия, сигурност и градска среда. Тези сектори ще търпят голям технологичен подем и са неразвривно свързани с нашето устойчиво развитие като обществена и бизнес среда.

По време на проекта бяха представени историите на български иноватори, предприемачи развиващи технологичните си идеи в тези 5 сектора. Проучването имаше за цел и да покаже, че нашата страна също създава условия за устойчиво развитие на интелигентни технологии и рализация на иновативни идеи.

През последните години компании, градове и общности по целия свят спомагат за изграждането на по-интелигентна планета /The smarter planet /. Инициативата IBM 5 in 5 проучва технологичните възможности на бъдещето и дава технологични прогнози за развитието на определени сектори от нашия живот, за следващите пет години. Целта на компанията е да се посвети на големите технологични предизвикателства и да търси иновативни решения, както и да ги споделя с обществото.

Като част от проекта IBM 5 in 5 > иновации, представяме ДИГИТАЛНО ИЗДАНИЕ, в което са споделени интересни факти за технологичното бъдеще, според 15 иноватори от България. Изданието предлага и подробна информация за световните тенденции в тази област.

Какви ще  са технологичните иновации, които ще променят живота ни през следващите 5 години?

В сферата на образованието се проследяват теми като: виртуална класна стая и как учениците могат да учат, а учителите да преподават по-добре с помощта на софтуерни решения. Представят се и прогнозите за сектор търговия като: изчезва ли картовото разплащане, какво е да имаме виртуален стилист и възможно ли е пазаруването на местни стоки да измести онлайн магазините в бъдеще. Интересен поглед има и върху технологичното развитие в здравеопазването като: приложението на 3D принтирането в медицината и ще можем ли да си поставяме диагноза сами, чрез мобилно приложение. В рамките на сигурността технологичния напредък също бележи ръст и представя възможностите да управляваме сигурността на къщите си през телефона и какви ще са иновациите на следващите 5 години в киберсигурността. Не на последно място проучването акцентира върху т.нар. smart cities - как технологиите ще помагат градовете да си взаимодействат с техните граждани, как ще се дигитализират услугите за гражданите и т.н.

Цялото издание на IBM 5 in 5 > иновации, можете да прочетете или изтеглите от ТУК.