Яна Тавание, Алек Андреев и Павел Кунчев за правенето на добрини
Яна Тавание, Алек Андреев и Павел Кунчев за правенето на добрини / Дарик радио
Яна Тавание, Алек Андреев и Павел Кунчев за правенето на добрини
76746
Яна Тавание, Алек Андреев и Павел Кунчев за правенето на добрини
  • Яна Тавание, Алек Андреев и Павел Кунчев за правенето на добрини

Павел Кунчев, Яна Тавание и Алек Андреев са основатели на най-успешната платформа за доброволчество в България - TimeHeroes.org. TimeHeroes е интернет център за доброволчество и правене на добро, където най-значимите подвизи изискват нещо по-важно от суперсили: всеотдайност и голямо сърце. Като платформа от ново поколение, TimeHeroes събира на едно място желаещите да извършват добрини, нуждаещите се от помощ и съдействие, както и разнообразни каузи, които всеки може да подкрепи и сподели. Героите на TimeHeroes са над 10 000 души от цялата страна. Те са извършили хиляди акта на доброволчество, помагайки на стотици организатори, като: неправителствени организации, библиотеки, музеи, фирми, неформални групи, обикновени хора, на десетки места в България. Всичко това за малко повече от 2 години.

За щастието да правиш добрини, за позитивния имидж на "40 до 40" и за механизмите, които улесняват акта на доброволчество, разказат Яна, Алек и Павел в интервюто си за Дарик радио.

В студиото са Яна Тавание и Павел Кунчев, а Алек Андреев включваме по телефона, тъй като той е в чужбина.

Алек, къде те откриваме ?

Алек Андреев: На път за Виена.

Колко ти остава до изпълването на 40 години ? Как възприемаш 40 като граница ?

Алек: 11 години. Мисля, че в нашето поколение нещата се развиват малко по-бавно, отколкото преди. По-късно се изнасяме от родния си дом, по-късно се женим и т.н. Това е нормално според мен. В този ред на мисли 40 може би е новото 30.

Яна, Павел, за вас колко ви остава до 40 и какво означава за вас тази възраст ?

Павел Кунчев: И на мен ми остават 11 години. Имаше едно разпространено схващане, че човек е най-активен между 30 и 40 години. Трябва най-много неща да свърши тогава. Може би и за нас предстои най-активният период.

Яна Тавание: Аз не искам да отговарям на този въпрос. (смее се )

Добре, нека бъдем по-деликатни. Как реагираха вашите близки и познати на отличаването ви в "40 до 40" ?

Павел: Зарадваха се. За нас е чест, че сме част от тази инициатива, защото има невероятни хора в нея.

Яна: Мисля си, че независимо, че инициативата е едва за втора година, започва бързо да се институционализира. Хората я разпознават и мисля, че това се дължи на добрата селекция, която бяхте направили първата година. За това, че имаше много качествени хора, инициативата се легитимира като нещо смислено.

Алек: Всички реагираха положително около мен.

Какво представлява TimeHeroes ? Как го описвате вие, като негови създатели ?

Павел: Платформа, която свърза хората, които искат да правят добро с организации и активни граждани, които имат идея как може да стане това.

От колко време съществува вече ?

Яна: Организацията регистрирахме през 2011, а платформата стартира през 2012 година. Нещата се развиват много по-бързо, от нашите първоначални очаквания. Наскоро някой ни попита дали сме доволни от това, което сме постигнали. Нашият отговор на това е, че от една страна очакванията ни за това, къде ще бъдем три години след създаването на организацията, са преизпълнени. От друга страна това със сигурност не е достатъчно. Това е и причината да работим и да развиваме страшно много други паралелни проекти, свързани с доброволчеството. Има още много на къде да се развиваме.

Алек: Най-вероятно сме уцелили ниша, от чието запълване има нужда. Това предизвиква интерес у хората, те споделят за платформата и я препоръчват на свои близки. Така през последната година доброволческата активност през платформата се е увеличила със 70 %.

Павел: Например този месец трябва да направим 20 000 участия на хора в каузи и инициативи.

По какъв начин чисто формално става ?

Павел: Влизат на сайта, има списък, където са описани отделните инициативи, за които се търсят доброволци. Избираш си инициатива и натискаш бутона "ще участвам". След това има някакво указание, че или ще се свърже организатора с теб или трябва да попълниш кратък формуляр. И след това се случва магията.

Яна: Хубаво е да кажем, че това което се опитахме да направим с TimeHeroes е то да събере на едно място всички доброволчески инициативи в България. Изключително лесно е, ако ти си човек, който иска да прави добро и да дари своето време за дадена кауза, да отидеш на едно място и в зависимост от това колко време имаш или къде се намираш, да можеш да намериш своята инициатива. Идеята беше, както можеш лесно да си намериш какъв филм да гледаш на кино, така и лесно да решиш какво да правиш със свободното си време.

Яна Тавание, Алек Андреев и Павел Кунчев за правенето на добрини
netinfo

Доброволецът по сърце, ражда ли се или се създава ?

Алек: Според мен до някъде "апетита идва с яденето". Много хора си мисля, че това е някаква загуба на време, докато не пробват и не видят, че е нещо забавно. Една от нашите цели е да покажем, че доброволчеството не е задължително "черна" работа. А това е полезна работа, която е полезна за някой или за обществото, а в същото време е забавна за хората, които го правят. Със сигурност това е нещо, което като пробваш веднъж, ти харесва.

Яна: Аз вярвам, че хората са изначално добри. Мога да дам пример с това как всъщност започна TimeHeroes и как дойде идеята за такава платформа. Ние започнахме да мислим в тази посока още през 2007 година, когато беше излязло едно изследване на Евробарометър, поставящо България на последно място по доброволчество в Европейския съюз. Тогава работех като журналист, който се занимава със социални теми в Капитал. Тогава постоянно идваха при мен хора, които искаха да се занимават с нещо в неправителствения сектор и да правят нещо смислено, и на които им беше писнало от корпоративната среда. Много голямо впечатление ми направи този дисонанс между реалната статистика и това колко много хора има, които искат да се занимават с доброволчество в България. Тогава се замислих, че проблемът е не, че хората не искат да правят добро, а е трудно да правиш добро, ако няма механизъм, който да те улеснява. Всъщност идеята за TimeHeroes беше такава. Беше експеримент да видим дали това наистина е така и дали статистиката, за която споменах е реална. Над 15 хиляди регистрирани доброволци, над 20 000 включвания в инициативи, над 600 каузи, които вече сме подкрепили. Това доказва до голяма степен, че хората са изначално добри, искат да правят добро и имат нужда от малко подкрепа.

Може би с личния си пример си дала отговор на това, какво е медията всъщност и човекът, който работи в медия. Той е връзката между доброто, което трябва да се прави и хората, които могат да го направят. Ако всички повярваме, че това е смисъла на медията, нещата ще бъдат много по-добри.

Имаме няколко изречения, които трябва да продължите.

Най-ценният урок от родителите ми е...

Яна: В моя случай е това, да вярвам в себе си и никога да не се отказвам.

Павел: Аз ще кажа нещо по-шеговито и то е да не купувам апартамент на зелено.

Алек: Както ние не сме перфектни, така трябва да приемаме недостатъците на дригуите.

Много добър урок. Трябва повече родители да го казват на децата си.

Ако имаше филм за мен, той щеше да се казва...

Павел: Моят ще е от независимото американско кино и ще е кръстен на две мои любими неща - "Сирене и Берлин".

Това е филм, който бих гледал със сигурност.

Яна: Ако моят филм е репрезентативен за последните няколко месеца от живота ми, ще се казва "Апокалипсис сега". Надявам се, ако ме попиташ след една година, да е друг.

Алек:Добрият, лошият и мечтателят.

Успехът е...

Яна: Да правя неща, които ме правят щастлива.

Павел: За мен е да си довършвам работата до край.

Алек: Да се гордея с това, което правя, и да постигна повече от вчера.

Вярвам във...

Павел: Вярвам в случайността. Не само, че съществува, а че има някакъв ред в нея.

Яна: Аз вярвам в себе си, защото това е свързано с нещата, в които родителите ми са ме учили да вярвам.

Алек:"Естествения подбор" на доброто - че големите проблеми в света се оправят като всеки хване едно малко парче и се грижи за него, а големият резултат става от само себе си.

Като малък/малка исках да...

Яна: Аз исках да стана много неща - космонавт, принцеса.

Павел: Аз в десети клас прочетох една книга, която обясняваше, че рекламата е най-гадното нещо на света и манипулира хората. Тогава много исках да се занимавам с реклама и се постарах днес това да е факт.

Алек: Стана боклукчия, после комоснавт, после да правя електрически коли.

Ако сега някой ни е слушал и не знае какво е TimeHeroes, какво бихте му казали да направи ?

Павел: Отива на timeheroes.org и там всичко е ясно. Ще види възможности, с които за 2 минути, 2 дни или 2 месеца от живота си, да направи нещо изключително.

Яна: Ако никой не се е занимавал до момента с доброволчество, сега е момента да започне, защото на 5 декември е Световният ден за доброволчество.

Павел: Още сега да отвори сайта, но най-късно на 5-ти.(смее се)

Яна: Хората споделят, че доброволчеството ги прави страшно щастливи, запознават се със страхотни хора, имат невероятно чувство, че вършат нещо смислено. Да не говорим и за това за малкото свободно време, което отделят, колко хубави и големи неща могат да извършат.

Аудио запис на това интервю, можете да чуете тук.