Николай Василев за предприемачеството и работата с мисия
Николай Василев за предприемачеството и работата с мисия / Дарик радио
Николай Василев за работата с мисия
77021
Николай Василев за работата с мисия
  • Николай Василев за работата с мисия

Николай Василев е програмист и предприемач. Николай е стъртъп ентусиаст и съосновател на два стартиращи бизнеса - образователния Talkie и насочения към умните градове Tickey.  Иновативното приложение Talkie има и социален ефект, тъй като помага на деца да проговорят по-лесно чужди езици. Николай е ментор и активен участник в StartUp Weekend,където е печелил една 1-ва и две 3-ти награди.

Как може да се използва иновативно факта, че децата учат 80% от това, което виждат, 70% от това, което чуват и 90% от това, което казват, защо работата трябва да е мисия и идва ли края на хартиените билети за градски транспорт, разказва Николай Василев в интервюто си Дарик радио.

Разкажи ми какво означава startup, за всички, за които тази дума е нова.

Николай Василев: Startup, това е да имаш идея, която помага за решението на даден проблем, искаш да я реализираш и отделяш цялото си време за нея - това е един start up.

Ти ли имаш идея?

Николай: Да, и я реализирам. Това е началото, в което имаш идея и я превръщаш в бизнес.

Разкажи ни сега за Talkie.

Николай: Това е приложение за телефон, което помага на деца да се научат да говорят чужди езици. Ако трябва да опиша с думи - апликацията ти показва рисунка на слонче, казва ти, че това е слонче и ти трябва да повториш думата. Приложението разбира дали си казал думата правилно или не. Децата учат 80% от това, което виждат, 70% от това, което чуват и 90% от това, което казват. Това е и един нов начин да научат един чужд език.

Колко езика могат да се учат по този начин?

Николай: Имаме система на google за разпознаване на глас и това ни дава възможност да покрием 30 езика.

А за Tickey ?

Николай: Това е идея, която дойде малко по-късно от Talkie. Това е система, с която през твоя мобилен телефон можеш да си купиш билет или карта за градски транспорт. Това ти позволява да не носиш пари в брой със себе си, да знаеш кога ти е изтекла валидността на картата, да не се редиш на опашки, да не чекираш билети. Даваме възможност на потребителите да проверят кога идва техния автобус, да настроят приложението да сигнализира определено време преди да пристигне техния автобус, как да стигат от точка А до точка Б с градски трянспорт и т.н. От една страна покрива тези проблеми за потребителите, а за общините даваме много точна информация, чрез системата - колко точно хора се возят, те на каква възраст са, на какъв транспорт се возят и много други метрични показатели.

Наскоро бях на събитие, на което слушах предприемачи, които споделиха, че за да реализираш една идея в дадена компания ти трябва да си лидера, след който всички вървят, а не началника, който казва какво да правят служителите. Имаш ли усещането, че си лидер ?

Николай: Ами може би да, защото аз винаги, когато имам идея я развивам, контролирам я, как би се случила. Идеята е, че не е добре да си сам, а трябва да чуваш чуждото мнение. Това би направило идеята ти по-добра.

На колко години си ?

Николай: На 24 години.

Какво означава границата 40 ?

Николай: На мен това не ми звучи като граница. Нямам идея какво ще е, когато съм на 40 години, дали ще развивам още тези идеи, дали ще съм започнал нови. Смятам, че  един човек трябва да се чувства млад цял живот, да се развива постоянно.

Ако един човек се чувства щастлив, възрастта няма значение.

Ти чувстваш ли се щастлив?

Николай: Да. Мога да разкажа докъде сме стигнали и с нашите идеи до момента.

С Talkie сме пуснали пилотно приложение, в което има 10 думички, скоро ще има два езика, до няколко месеца ще добавим още 4 езика - испански, италиански, турски и японски. До месец ще пуснем кампания, която да дава възможност за купуване на тези уроци на по-ниска цена и така ще финансираме доразвиването на приложението.

С Tickey стартираме в Бургас след седмица - две. Също така участваме в един клъстер, който иска да направи електронни билети за цялата страна. Те нямат подобно решение за телефон и искат ние да им го направим. Партнираме си и с най-големите телокомуникационни компании в България, за да може да пуснем безплатно интернет в градския транспорт. Идеята е за една година да покрием 3-4 общини в България и една извън България.

Впечатляващо развитие - браво.

Започваме с блица.

Най - ценният урок от родителите ми е...

 

Наколай: Най-ценният урок е, че са ме учили да не гледам никога в земята, а само напред, да съм силен, да си търся правата и да се боря за по-добро.

Ако имаше филм за мен, той щеше да се казва ...

Николай: "Целеустремен" например.

Кога трябва да бъде разказана с филм историята на един човек.

Николай: Може би, когато е развил своята идея или в края на живота му, защото не се знае какво би се случило.

Успехът за мен е...

Николай: Всеки да бъде щастлив. Опитвам се в сферите, в които работя да правя хората по един или друг начин щастливи.

Не смяташ ли, че щастието е вид самообучение, т е. човек трябва сам да го поиска ?

Николай: Най-добре да покажеш на човека, че като предприеме някакви стъпки, може да бъде щастлив.

Вярвам във...

Николай: Вярвам, че хората могат. Просто трябва да им се покаже, че има накъде да се развиват.

Като малък исках да...

Николай: Много мислих върху това. Като малък си спомням, когато ходех на църква и всички хора се молят за себе си, за своите близки, а аз се молех за всички хора. Те да са по-добри.

Обикновено казват, че молитвата за другите, за непознатите е истинската молитва. Когато те попитах в какво вярваш обаче, те не каза Бог.

Николай: Бог ми е помагал много пъти. За мен Бог е навсякъде. Бог е да имаш вяра в нещо.

В предприемачеството, целеустремеността да продължаваш напред и в това се крие Бог, в някакъв смисъл.

Николай: Да, да се бориш да не бъдеш песимист.

Тогава и работата ти би трябвало да е някакъв вид мисия.

Николай: Да, според мен работата трябва да е мисия. Не да работиш нещо, което не ти харесва, да чакаш да свърши работното време. След като това е половината ти ден, ти трябва да се чувстваш щастлив там, където работиш.

Например дори да сглобяваш дистанционни в някакъв завод в Китай, ти пак може да се чувстваш добре от това, което правиш.

Как възприемаш попадането си в обществото "40 до 40" ?

Николай: Бях изненадан, защото не вярвам, че съм по-различен. Аз се опитвам да докажа на хората, че всеки може да мисли по-позитивно, да е по-креативен.

Въпреки това си част от тази общност. Само с такъв вид общност, от проспериращи хора, от хора с мисия, можем да се развиваме заедно.

Николай: "40 до 40" е  много добра идея, защото хората, които ни слушат, биха се замислили върху всичко, за което говорим. Това е и един от начините да им помогнем в положителен смисъл.

Аудио запис от това интервю, можете да слушате тук.