Доброслав Димитров за обучението като тренировъчен лагер
Доброслав Димитров за обучението като тренировъчен лагер / Дарик Радио
Доброслав Димитров за обучението като тренировъчен лагер
77223
Доброслав Димитров за обучението като тренировъчен лагер
  • Доброслав Димитров за обучението като тренировъчен лагер

Доброслав Димитров е дизайнер на онлайн игри и основател на Imperia Online. Компанията сама по себе си е иновативна за българския пазар на труда, но по-иновативното е създаденото от нея  безплатно училище за разработчици на игри ИТ Таланти  - тренировъчен лагер.

Как един тренировъчен лагер може да те направи програмист, какво е общото между астрономията и финансите и защо е нужно с работата си да сме полезни на другите, разказва Доброслав Димитров в интервюто си за Дарик радио.

Колко време ти остава до изпълването до 40 ?

Доброслав Димитров: Остават ми 4 години.

Как гледаш на тази възраст 40 години ?

Доброслав: Въобще не се опитвам да я гледам. Четири години са много време в моя бранш и въобще не искам да си помислям какво би се случило.

Разкажи ми за твоя бранш?

Доброслав: Като погледна към развитието на компанията през последните 9 години - първо бяхме двама, а после четирима, десетима, сега сме 160 човека. Ако с този темп се развиваме, след четири години не знам как ще е.

Има ли някаква прогноза в IT сектора до къде ще стигнат технологиите за следващите 4-5 години ? Преди толкова време не сме си и представяли, че днес и децата ни ще имат смартфони.

Доброслав: Това е интересното. В нашата индустрия не може да се каже какво ще е след 5 години, защото тенденциите могат да се преобърнат кардинално буквално за година. За това успяващите компании са тези, които се променят с променящата се среда. Това е и една от най-големите тайни нашия успех, че сме се променяли заедно със средата около нас. Когато започнахме образно казано всичко изглеждаше като една excel - ска таблица, а днес изглеждат коренно различно. Трябва да промениш себе си. За това е трудно да започнеш да планираш, защото след 4 години може би няма да има нищо общо с днес и технологията ще е навсякъде около нас.

Разкажи ми за самото начало, когато бяхте само двама. Какво искахте да постигнете на онзи етап?

Доброслав: Това е интересна история, защото аз съм дизайнер, а Мони Дочев, моят съдружник, е програмист и той написа кода, както се казва. По онова време много от неговите приятели са му предлагали просто да си направят някаква игра, а аз съм бил първия, който се е явил с това предложение, но и с подобие на бизнес план. Ние от самото начало сме го планирали като развиващ се бизнес, макар че не мислехме, че ще изглежда точно така. Аз съм геймър и стартирах тази идея с много мерак. Но ако искаме нещо да е устойчиво, то в него трябва да има финансова логика. Иначе днес имаш мерак, утре имаш мерак, и после вече не го правиш.

Разкажи ми за тренировъчния лагер за таланти ?

Доброслав: Аз съм си мечтал да имаме такава програма още, когато в компанията бяхме 20-30 човека, но тогава физически нямаше как да се случи. Когато започнахме да се разширяваме и тази тема отново дойде на дневен ред, защото идеализмът трябва да върви ръка за ръка с финансовата логика, иначе няма да се реализира. И така, когато се наложи да се разширим като екип за много кратък период от време, при нашия пазар на кадри в тази сфера, си зададохме въпроса "колко пък да е трудно човек да стане програмист ?".  Ето аз например съм завършил Финанси и не е било много лесно, музикантите също учат и практикуват много, за да станат добри. Щом като има финансисти и музиканти, защо да няма и програмисти ? Така решихме да направим един експеримент - да направим програмисти от хора, които не са се занимавали с това, но имат логическо мислене и висока мотивация. Като вземем мотивирани и логически мислещи хора, които имат интерес в тази сфера, за 4-5 месеца те стават кадри, които могат да влязат в процеса дори на основно ниво. Смея да твърдя, че това се оказа много успешен експеримент. В България се говори много против младите хора, а аз смея да твърдя, че има много млади хора, които имат желание, учат денонощно и постигнаха много добри резултати след програмата. Първото издание на програмата завършиха 40 човека, 20 от които назначихме в нашата компания, а други 15 си намериха работа в други IT компании. Този успех ни окрили. Вторият сезон станаха 80, а сега третият сезон започнахме със 120 човека. Сезоните са през 6 месеца и с всеки следващ сезон се присъединяват и други компании, които имат нужда от такива кадри.

Това не е тренировъчен лагер, това си е академия.

Доброслав: Идеята беше да го запазим като тренировъчен лагер, като в армията да речем. Това е интензивен лагер, защото идеята е, че ние не дублираме университета, а създаваме професия. В днешно време хората се  развиват много бързо и нямат време и търпение. За това ние им обещаваме по-кратък период и хоризонт - пет месеца интензивно учене, а на шестият месец си на работа и продължаваш да се развиваш. Технологиите се развиват толкова бързо, че ако учиш четири години, накрая на следването ще ти се стори, че това, което си учил първата година е остаряло и не е имало никакъв смисъл. В тази професия трябва да има кратки срокове.

Имаме няколко изречения, които трябва да ги довършиш.

Най-ценният урок от родителите ми е...

Доброслав: Те са ме накарали да повярвам, че мога да бъда това, което искам да бъда.

Това, което си в момента, това ли искаше да бъдеш.

Доброслав: Като малък исках да съм учен, влечеше ме астрономията и физиката. И така влязох в математическа гимназия, защото знаех, че ще уча астрономия. Когато пораснах и влязох в университет в САЩ, където между другото кандидатствах с физика. Тогава си дадох сметка, че ако завърша физика, трябва да остана там, защото в България няма НАСА например. За това реших, че за мен е по-важно да се върна в България и записах да уча финанси.

Отказа се от едни звезди, за да създаваш други, в някакъв смисъл.

Доброслав: Реших, че чрез бизнеса можеш да постигнеш тази мечта, но по друг начин.

Ако имаше филм за мен, той щеше да се казва...

Доброслав: "Приказка с отворен край".

Искаш да кажеш, че е приказно това, което ти се случва.

Доброслав: Да, замислих се, че ми се случват много приказни неща, а някои хора са си мечтали само за едно от тях. Буквално до сега е било едно огромно приключение, и то позитивно. Ако е имало нещо негативно, го пиша в графа "уроци".

Успехът е...

Доброслав: Да съм полезен на другите. Другото е само съществуване.

Без да звучи гръмко, определяш ли се като успешен човек, за това, че си полезен на другите ?

Доброслав: Да, смятам, че съм успешен, но и че мога много повече.

Вярвам във...

Доброслав: Вярвам, че там, от където мина, трябва да оставям след себе си по-добро.

Като малък исках да...

Доброслав: Реално аз отговорих до някъде. Исках да съм учен, да направя ракети, с които да заселим други планети. За това Елън Мъск ми е такъв любимец - той реално осъществява моята мечта.

Може би и това, което ти сега правиш няма предел, както и Космоса, в някакъв смисъл.

Доброслав: Да. Както е казано, макар и банално, човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му. Много често ме питат каква е тайната на успеха. Тайната е, че си повярвахме преди 9 години. Може би, ако сме знаели преди 9 години за нашия бизнес това, което знаем днес, нямаше да стартираме. Беше си наивно - ще излезем на пазара, ще сме преведени на 30 езика и т.н.

Как приемаш отличаването си в "40 до 40" ?

Доброслав: За много голям комплимент. Наистина се надявам да съм го заслужил. Много се радвам на тази инициатива, защото това, което правим ние, успехите на "паралелната" реалност в България, трябва да става достояние на хората и да виждат позитивното. Участието ми в това общество ме прави щастлив, но по-важното е, че го правите и дано да продължите да го правите.

 

Аудио запис на това интервю можете да чуете тук.