Правителството на американския президент Джо Байдън съобщи, че е репатрирало първи затворник от затвора в Гуантанамо от началото на своето управление, с което броят на задържаните там заподозрени намаля до 39 души, предаде Ройтерс.

Става дума за мароканец, който се намира там от 2002 г.

Създаден за задържане на заподозрени чужденци след атаките от 11 септември 2001 г. срещу САЩ, затворът се превърна в символ на ексцесиите на "войната срещу тероризма" на Америка, защото според критици твърдите методи на разпит там граничат с мъчения.

Администрацията на Байдън иска да закрие емблематичния затвор в Гуантанамо

Макар че Доналд Тръмп поддържаше затвора функциониращ през четирите си години на президентския пост, Байдън се зарече да го закрие.

Петдесет и шест годишният Абдул Латиф Насър бе репатриран в Мароко, след като бе определен за освобождаване още през 2016 г.


"Правителството (на Байдън) е решено да следва предпазлив и всеобхватен курс, насочен към поемане на отговорност за намаляване броя на задържаните в обекта в Гуантанамо, едновременно бранейки сигурността на САЩ и техните съюзници", посочи в изявление говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Главният прокурор на Мароко изтъкна в изявление, че Насър ще бъде разследван за предполагаемо участие в терористични атаки, а полицейски източник съобщи, че той е задържан под стража в Казабланка.
 


Повече от дузина мароканци са задържани в затвора Гуантанамо, а тези, които са репатрирани, биват разследвани и съдени. Един от тях - Ибрахим Бенчекрун, получи присъда от шест години затвор, след като бе репатриран през 2005 г. и загина през 2014 г. в Сирия, където бе заминал, за да се присъедини към екстремистка групировка.

Повечето от затворниците в Гуантанамо са държани в затвора от близо две десетилетия без съд и присъда, отбелязва Ройтерс.
БТА