Как се избира риба за Никулден
Как се избира риба за Никулден / dariknews.bg

Дни преди големия християнски празник Никулден трябва да помислим и за трапезата на 6 декември.

В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често - пълнен шаран с орехи.

Но преди да се стигне до яденето, а и до приготвянето на рибата, трябва първо да се сдобием с нея. Ето и няколко съвета от специалистите от Българската агенция по безопасност на храните.

Прясната риба трябва да бъде със свежа, лъскава повърхност. Хрилете трябва да са розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина на рибата, трябва да се види, че органите са запазени, не са пихтиести, а костта не трябва да се отделя лесно, съветват експертите.

Потребителите могат да познаят прясната риба също по очите, които трябва да са изпъкнали, с ясна, бистра роговица.

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти, в които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна. Тематичните проверки са свързани с Никулден и засиленото предлагане и търсене на храни за празника и се извършват съвместно с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Национална агенция за приходите.

Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци за злоупотреби.

Обект на контрол са всички предприятия за добив и преработка на риба, складови бази, язовири, водоеми, борси, големи търговски вериги, ресторанти и други.