33 хил.лева за реставрация на Голямата базилика събра благотворителна вечер
33 хил.лева за реставрация на Голямата базилика събра благотворителна вечер / netinfo

33 хиляди лева събра благотворителната вечер в подкрепа на реставрацията на Голямата базилика в Плиска.

Инициативата бе на народния предсатвител Ралица Тодорова, а за търга свои предмети предоставиха Йорданка Христова и Маргарита Хранова, както и световния шампион в К1 - Владимир Вълев - Питбула.

Към благородната кауза се присъединиха и Радио "Шумен" и вестник "Шуменска заря", които дариха антикварни предмети, свързани с медиите.

Един от най-значимите предмети в търга бе златният медал от Европейското първенство по вдигане на щанги в Унгария 1992 г. на олимпийския, световен и европейски шампион и настоящ треньор на Националния отбор на България - шуменеца Иван Иванов. Изявеният ни спортист дари още и Купа за първо място от Барселона 1991 г., част от кръговете за световната купа.

Сред останалите предмети имаше сценични аксесоари и тоалети на наши звезди от шоу бизнеса, лични вещи и талисмани, книги, както и редки албуми и плочи. Сред участниците в търга са две икони, дарени от шуменско семейство и две икони, предоставени от проф. Божидар Димитров.

33 хиллева за реставрация на Голямата базилика събра благотворителна вечер
netinfo

Най-висока цена на търга постигна именно едно от иконите - тази на Свети Тервел Цар Български - 3500 лв.

Общата сума от благотворителната кауза бе 12 120 лв. От Шуменския университет „Епископ Константин Преславски" бе направено дарение в размер на 3000 лв.
Алкомет АД дариха 4000 лв. за благотворителната вечер, а от ръководството на фирмата предвиждат и допълнителни 40 000 лв. дарение през следващата година.

Специални гости на вечерта бяха Асен Масларски и Милица Божинова, като и група "Диана Експрес", които зарадваха присъстващите със свои изпълнения.