/ Община Ямбол
Експертен художествен съвет при Община Ямбол взе решение за преекспонирането на две скулптурни композиции - „Диана с куче“ на Димитър Бойчев (1924 г. - 1993 г.) и пилон от каменни блокове на Минчо Огнянов (1935 г. - 2018 г.), съобщиха от Общината.

Монументалната творба „Диана с куче“ на Димитър Бойчев, един от символите на града, се намира пред сградата на „Ловен дом“-Ямбол. Тя ще бъде преместена на новоизграждащото се кръгово кръстовище пред сградата на „ХЕС“ АД, сключено между улиците „Димитър Благоев“, „Ямболен“ и „Пирин“.

Обновиха още една спортна площадка в Ямбол (СНИМКИ)

Скулптурата ще бъде поставена на постамент, издигащ се край входно-изходната артерия, осъществяваща връзката със Сливен, от който на 23 февруари 2006 г. е била открадната друга скулптурна композиция „Диана с куче“ на Димитър Бойчев.

В момента тази скулптура се намира при арх. Антон Бойчев и след като бъде върната на Община Ямбол, ще бъде поставена пред сградата на „Ловен дом“. Каменният пилон с надписи „Ямбол, Дъбилино, Дианополис, Каби“ и с девиза на Ямбол, на който е изобразен български войн от едната страна и девойка със стомна от другата, в момента се намира на ул. „Чарганско шосе“.

Творбата на скулптора Минчо Огнянов ще бъде преместена на входно-изходната пътна артерия на града, осъществяваща връзката с автомагистрала „Тракия“ и Обходен път - север, водещ до Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“.

Мотивите на Експертен художествен съвет при Общината за преместване на монументите на изявените ямболски скулптори са свързани с това, че са подходящи за по-красив и приветлив облик на оживените входно-изходни пътни артерии на града.

Решението е обсъдено и със сектор „Пътна полиция“.