/ БТА
На протест с кукери излязоха около 70 полицаи, пожарникари и надзиратели в Ямбол. Символиката е за изгонване на злото от системата на МВР, обясниха протестиращите. Те се събраха пред сградата на областната дирекция на „Полицията“ в града. Протестът подкрепиха и служители на затвора в Сливен, както и на „Гранична полиция“ в Елхово. 

БТА

Протестиращите настояха за 20-процентно увеличение на основната заплата в системата, подобряване на условията на труд и материалната база. „Бяхме отхвърлени като служители втора ръка при приемането на държавния бюджет за 2022 г. Преди три години, когато бяха увеличени с 30 процента заплатите на 35 държавни бранша, ние пак бяхме отхвърлени“, каза пред репортер на БТА Пламен Чобанов, регионален заместник-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

БТА

Пожарникари настояха за яснота и прозрачност, ако ще бъде отделяна службата от системата. „Не виждам това, с какво ще ни подобри работата. Само ще увеличим ненужно администрацията с 20-30 процента, а ние се борим за увеличаване на противопожарните екипи от години“, каза Димитър Янев, председател на местния синдикат в „Пожарната“.

Сред исканията са също активно участие на синдикатите в подготвяната структурна реформа в системата на МВР. „Не искаме реформа на тъмно и да бъдем накрая сюрпризирани. Още повече, че вече три правителства все се започват някаква реформа и до нищо не се стига“, допълни Чобанов.
БТА