Снимката е архивна.
Снимката е архивна. / Агенция "Митници"
Недекларирана валута за близо 1 млн. лева откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово при две отделни проверки на два товарни автомобила, излизащи от страната. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

На 09.07.2022 г., около 03.20 часа, на МП Лесово пристига товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Франция за Турция през България. В зоната за митнически контрол шофьорът, турски гражданин с инициали S.C., е заявил, че няма нищо за деклариране.  

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която са открити във фабрични кухини в шофьорската кабина и в долапи от външната страна на кабината найлонови пликове, съдържащи британски лири с различен номинал. Установено е, че общата сума
недекларирана валута е 241 405 британски лири с левова равностойност 558 194 лева.

Задържаха близо половин тон контрабандни препарати за растителна защита на МП Лесово

При втория случай на 11.07.2022 г, около 09.40 часа, на МП Лесово на трасе за изходящи товарни автомобили от България пристига товарен автомобил с влекач и полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Германия за Турция. Шофьорът, турски гражданин с инициали B. I., е заявил, че няма нищо за деклариране. При извършената щателна митническа проверка на превозното средство, митническите инспектори откриват във фабрични кухини във вратите на шофьорската кабина увити в найлонови пликове недекларирани общо 150 760 британски лири с левова равностойност 348 598 лева.

Откриха контрабандни оръжия и боеприпаси на „Лесово“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Само за последните 10 дни митническите служители от ТД Митница Бургас са задържали на граничните пунктове с Турция МП Лесово и МП Капитан Андреево недекларирана валута с левова равностойност  3 851 182 лева. При четири от петте случая откритите парични средства са британски лири с обща стойност 1 407 740 паунда.