/ iStock/Getty Images
Голямо количество мъртва риба изплува в река Мочурица край селата Палаузово, Воденичане и Маленово край Стралджа.

Сигналът е получен от кметовете на едно от селата тази сутрин, изпратен е до екоинспекцията в Стара Загора. Това съобщи заместник-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов.

По думите му се касае за екокатастрофа, която се повтаря от години, а мерки до момента не са взети от отговорните институции.Според него това се дължи на промишлено замърсяване от предприятие в съседната община Карнобат, в близост до което преминава река Мочурица, която е приток на Тунджа.

"Пускаме сигнали, но най-често резултатът е неустановен извършител. Много е лесно да проверят институциите, стига да искат - има ли големи промишлени предприятия, които биха могли да замърсяват, кои са те.

Проверяват сигнал за натровена риба в микроязовир в Старозагорско

Лошото е, че самите институции се опиват да си прехвърлят топката една на друга", коментира заместник-кметът на Стралджа.

Сигналът е получен в РИОСВ и е пренасочен за проверка към Басейнова дирекция "Източнобеломорски район-Пловдив", тъй като е в техните компетенции, каза директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Стара Загора Диана Искрева.
Мира Безус, БТА